Arquebisbe i copríncep Vives. Sobirania i agermanament entre pobles

605

1. L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha parlat sobre Catalunya i la relació entre pobles. Sobirania. Agermanament entre els pobles.

2. L’arquebisbe i copríncep ha demanat en l’homilia d’una missa celebrada en el santuari de Núria que “la Mare de Déu acompanyi els catalans en tots els moments, sobretot ara, que ens protegeixin dels atacs dels uns als altres, de les mentides, de la corrupció”. També ha dit: “Demanem-li un cor obert, generós i acollidor amb els qui no pensen com nosaltres. Catalunya serà agermanada o no serà. Demanem a la Verge que no surti un poble dividit sinó agermanat de les properes eleccions, que cessin les mentides contra el nostre poble i la tergiversació de la veritat, que Catalunya visqui agermanada amb els altres pobles d’Espanya i d’Europa”.

3. Unionistes o sobiranistes espanyols fan dir a Vives el que no diu. Interpreten que les paraules de l’arquebisbe i copríncep contraposen sobirania i germanor. Per ells, la germanor només seria  possible si es manté el sistema constitucional espanyol. 

4. La interpretació unionista no s’aguanta. El copríncep no insinua que la sobirania d’un poble, Andorra per exemple, atempta contra la germanor entre els pobles. Els andorrans tenen clar quina es la postura del seu copríncep. El Principat d’Andorra tindrà amb Espanya, França, Catalunya, Europa i tots els pobles una relació més lliure, més solidària i més agermanada si Andorra és sobirana.

5. La posició del copríncep sintonitza plenament amb la Doctrina Social de l’Església catòlica i de l’episcopat català. L’Església promou i defensa els drets de les persones i dels pobles, inclós el de la sobirania. La lògica de l’arquebisbe i copríncep sobre Andorra és aplicable a tots els pobles, també a Catalunya. Per tant, Catalunya tindrà amb Espanya, França, Andorra, Europa i tots els pobles una relació més lliure, més solidària i més agermanada si Catalunya és sobirana. 

Comparteix aquesta entrada