Els toros. Com un referèndum entre el pare del rei i el Papa Francesc

659

1. Juan Carlos I, el pare del rei que mata elefants, ha fet aquest 13 d’agost un elogi abrandat de les corrides de toros. No fa ni tres mesos que el Papa Francesc, en l’encíclica “Lloat sigueu” (14 maig 2015), defensa el respecte a la natura inclosos tots els animals i condemna torturar-los. Elogi de les corrides o respecte als animals. Com un referèndum.

2. El pare del rei, acompanyat d’una de les seves filles i dos dels seus nets, està “encantat” d’expressar-se públicament en una corrida a favor de “la festa nacional, que és un actiu d’Espanya i que cal donar-li molt suport”. El torero Enrique Ponce li brinda el toro: “Sempre és un honor brindar-li un toro. Avui més, perquè amb la seva presència dona suport a la festa dels toros, el seu art, història, tradició, cultura i també perquè dona suport a la democràcia i la llibertat. Va per vostè i per Espanya! Eternament agraït”. El torero José María Manzanares també fa el seu brindis: “Em sento espanyol. Visca Espanya i esperem que els toros continuïn durant molt de temps”.

3. Olé. Tot queda ben lligat. Monarquia, toros, festa, nació, espanyolitat, honor, brindis, art, història, cultura, democràcia, llibertat, eternitat. Per tant, qui estigui a l’Europa del segle XXI contra els toros és contrari a la monarquia, la llibertat, la democràcia. No es espanyol. Olé.

4. ¿I que diu el Papa en la seva encíclica? Francesc escriu clar i català en el punt 92: “La indiferència o la crueltat davant les altres criatures d’aquest món sempre acaben traslladant-se d’alguna manera al tracte que donem a altres éssers humans. La mateixa misèria que porta a maltractar un animal no triga a manifestar-se en la relació amb les altres persones. Tot acarnissament amb qualsevol criatura és contrari a la dignitat humana”. Insisteix en l’apartat 130: “El poder humà té límits i es contrari a la dignitat humana fer sofrir inútilment els animals i sacrificar sense necessitat llurs vides”.

5. El toro pateix a l’arena. Vessa sang. No fa cara de plaer ni d’agraiment al matador i al públic. Una opció és decantar-se per l’elogi espanyolista que el pare del rei fa de les corrides. L’altre opció és assumir el plantejament ecològic, humà i cristià del Papa en la millor línia de Francesc d’Assís. Un sí pel respecte a la natura i als animals es un no a les corrides. Si o no. Com un referèndum.

Comparteix aquesta entrada