Del Déu no identificat d’Einstein al Parenostre de Jesús

653

L’actuació i el compromís cívic de sor Lucia Caram, les polèmiques entorn de l’acció política de la monja exclaustrada Teresa Forcades i de la postura del ministre catòlic Jorge Fernández Díaz, el sentit de Déu amb majúscula o de déu amb minúscula configuren el present Contrapunts.

CREURE O NO EN DÉU.- El tuitaire Manuel Garcia: “Jo no crec en Déu, però crec en gent com sor Lucia Caram”.

Contrapunt primer. El jesuïta Francesc Riera en una homilia dominical: “No s’ha de mirar enlaire per a trobar Déu, sinó a la terra”.

Contrapunt segon. Discurs del Papa Francesc sobre la missió de la vida religiosa pronunciada el 24 maig: “¿Qui són els destinataris privilegiats de l’anunci evangèlic? La resposta és clara. La trobem en el mateix Evangeli: els pobres, els petit, els malats, aquells que sovint són menyspreats i oblidats, aquells que no tenen com pagar-te. L‘evangelització, adreçada preferentment a ells, és signe del Regne que Jesús ha vingut a portar. Hi ha un vincle inseparable entre la nostra fe i els pobres”.

DÉU DE FILÒSOFS I CIENTÍFICS.- El filòsof Joan-Carles Mèlich, autor de “La lectura com a pregària” (Fragmenta editorial): “Sóc agnòstic de cultura cristiana (…) Però l’humà és un ésser a la recerca de sentit i per això també és irrenunciablement religiós, encara que la manera de ser-ho pugui ser tan diversa com la mateixa humanitat”.

Contrapunt primer. La enginyera agrònoma Anna Margenat Arxé cita una carta d’Albert Einstein a la seva filla Liserl, que reprodueix en el llibre “Humanos o posthumanos” (Fragmenta Editorial). Einstein escriu: “Hi ha una força extremadament poderosa sobre la que, fins ara, la ciència no ha trobat una explicació formal. Es una força que inclou i governa totes les altres i que, fins i tot, està darrera de qualsevol fenomen que opera en l’univers i encara no ha estat identificat per nosaltres. Aquesta força universal és l’amor. Quan els científics cercaven una teoria unificada de l’univers, oblidaven la més invisible i poderosa de les forces. L’amor és llum, perquè il·lumina a qui la dona i la rep. L’amor és gravetat, perquè fa que unes persones es sentint atretes per altres. L’amor es potencia, perquè multiplica el que és millor del que tenim i permet que la humanitat no s’extingeixi en el seu cec egoisme. L’amor revela i desvela. Per amor es viu i es mort. L‘amor és Déu, i Déu és amor”.

Contrapunt segon. El claretià Ignasi Ricart cita al benedictí Miquel Estradé en un dels seus comentaris dominicals: “Vaig dir al meu pare: Parla’m de Déu; i ell se’m quedar mirant i estimant. Vaig dir a la meva mare: Parla’m de Déu; i la mare em va fer un petó. Vaig dir a la gent: Parleu-me de Deu; i la gent m’estimà. Vaig dir a Jesús: parla’m de Déu; i Jesús resà el Parenostre”.

LA PARAULA.- El filòsof i escriptor Xavier Antich escrivint sobre l’Odissea d’Homer traduïda per Carles Riba: “El vers expressa una veritat absoluta: la paraula dita és una paraula irreversible”.

Contrapunt: “Al principi existia la Paraula. La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu… La Paraula s’ha fet carn i ha habitat entre nosaltres (Joan 1, 1, 14)

LA MONJA EXCLAUSTRADA.– La monja exclaustrada Teresa Forcades: “La independència s’ha de fer sense Convergència”

Contrapunt primer. Lluis Llach: “¿La independència s’ha de fer sense Convergència? Valga’m déu nostre senyor! ¿Els deixem cremant en els inferns neoliberals? Ai déus!”

Contrapunt segon. Sor Lucia Caram ha dit sobre l’ofensiva d’Ada Colau, Podemos i Teresa Forcades: “S’ha de denunciar, condemnar i exigir justícia. Però tendir la mà i no excloure a ningú. Els ciutadans podem i hem d’apostar pel bé comú. No podem rentar-nos les mans ni excloure ningú. Això és cosa de tots”.

Contrapunt tercer. El tuitaire Kim Dorka: “Porto anys i panys treballant per la independència del país. Darrerament suant esforços amb gent de tota condició social i ideològica. I a aquestes alçades de la pel·lícula ¿ha de venir una monja a dir-me qui pot i qui no pot ser el meu company de lluita? Em sembla que feia mes servei al convent”.

Contrapunt quart. El periodista Xevi Planas: “Teresa Forcades, sectària i vanitosa, assevera: “La independència s’ha de fer sense CiU” ¿Quin procés es pot constituir des de la visió excloent d’algú sense la seriositat mínima exigible a qui es vol dedicar a la política?”

Contrapunt cinqué. El tuitaire Ramon Fargas: “Ho he viscut de primera ma i en directe. En la meva modesta opinió, aquesta dona no toca de peus a terra”.

GUARDIA CIVIL I EL MINISTRE. El ministre espanyol d’Interior, Jorge Fernández Díaz: “La guardia civil no marxarà mai del País Basc”.

Contrapunt. Mai diguis mai, Jorge Fernández Díaz. Mai. Sigues prudent, humil. Com humà i, segons confesses, com cristià has de reconèixer les limitacions de la condició humana i no pretendre ser com Déu”. El Papa Francesc escriu en la seva encíclica “Laudato si / Lloat sigueu” (Editorial Claret): “L’harmonia entre el creador, la humanitat i tot el que es creat fou destruït per haver pretès ocupar el lloc de Déu, negant-nos a reconèixer com criatures limitades”.

(“Contrapunts” per Oriol Domingo. Foc Nou, número 469)

Comparteix aquesta entrada