A un militar espanyol, catòlic o no

268

1. ¡Quin enrenou per les declaracions del cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra, general Jaime Domínguez Buj (foto). Parla d’Espanya i Catalunya, de metròpoli i colònia, dels segles XIX i XXI, de Governs i intervencions militars. Després es fan precisions. I poden fer-se algunes consideracions de manera civilitzada, amb les úniques armes del diàleg i del respecte, malgrat les diferències que hi pugui haver, sense amenaces i sense por. Ja no hi ha por a l’Europa democràtica del segle XXI.

2. Una consideració vàlida per qualsevol persona responsable i de bona voluntat, inclosos els militars espanyols, catòlics o no, creients o agnòstics, és la sèrie de gestos i paraules del papa Francesc. Actuacions papals en conflictes en tants pobles del món.

3. Francesc està en contra de la força i de la guerra. Diu: “Senyor, ajuda’ns. Dóna’ns la teva pau, ensenya’ns la teva pau, guia’ns tu vers la pau. Obre els nostres cors. Doneu-nos valentia per dir: ¡Mai més la guerra! Amb la guerra tot es destruït. Mai la violència porta a la pau. La guerra crida guerra. La violència crida violència”. Cita al seu predecessor: “Benet XVI va advertir que tota guerra és una matança inútil. La guerra arrossega als pobles a una espiral de violència que és difícil de controlar. La guerra no es mai un medi satisfactori per reparar injustícies i aconseguir solucions equilibrades per a les discòrdies polítiques i socials”. Francesc formula una invitació que pot ser atesa per cristians i per gent de bona voluntat. Diu: “Convido a tots a mirar a Jesús crucificat per entendre que l’odi i el mal son derrotats amb el perdó i el bé, per comprendre que la resposta de la guerra augmenta nomes el mal i la mort”.

4. Sobre les armes hi ha en l’Evangeli de Mateu l’episodi de la detenció de Jesús (26, 42-52). El traïdor Judes, acompanyat de molta gent amb espases i garrots, venien de part dels grans sacerdots i notables del poble, a detenir a Jesús. Un dels qui estava amb Jesús posà la mà a l’espasa, la desembeinà i, d’un cop, tallà l’orella al criat del gran sacerdot. Jesús li diu: “Torna l’espasa a la beina, que tots els qui empunyen l’espasa, per l’espasa moriran”.

5. Aquestes paraules de Jesús són profètiques. Pels cristians, inclós el cardenal Antonio Cañizares, i per moltes persones de bona voluntat, l’Evangeli de Jesús ha d’estar per damunt de constitucions, lleis, ordenances, querelles.

Fotografia de Galeria del Ministerio de Defensa de Perú

Comparteix aquesta entrada