9N. Aportació cristiana al xoc legalita/legitimitat

337

1. “El divorci entre la legalitat constitucional espanyola i la legitimitat democràtica catalana és qüestió crucial plantejada abans, durant i després del 9/N/2014”. Així comença l’article “Sant Tomàs d’Aquino contra el legalisme espanyol” publicat a www.tribuna.cat. Una reflexió cristiana sobre el xoc legalitat/legitimitat pot ser útil pels creients i també pels agnòstics que pensen sobre els afers públics.

2. El setmanari “Catalunya cristiana” dedica la seva editorial a la llei a partir d’una de les meditacions diàries de les misses matutines del papa Francesc a la Casa de Santa Marta. El Papa va parlar d’aquesta qüestió en la seva homilia del passat 31 d’octubre, pocs dies abans, doncs, del 9/N/2014.

3. El Papa explica que en les relacions humanes hi ha, a la llum de Jesús, dues maneres de viure: “Hi ha gent tant enganxada a la llei i a la lletra de la llei que s’oblida de la justícia i de l’amor”. Jesús qualifica a aquesta gent d’”hipòcrites”. Francesc explica: “Jesús ensenya el camí oposat al dels doctors de la llei. Aquest camí , el de l’amor a la justícia, porta a Déu. L’altre camí és el d’estar enganxats només a la llei, a la lletra de la llei, porta al tancament i a l’egoisme”.

4. Val la pena deixar constància de la conclusió de l’editorial del setmanari català publicat el passat 16 de novembre: “En un moment que alguns s’entesten a aferrar-se a la lletra de la llei, les sàvies paraules del Papa són com una alenada d’aire fresc”.

5. Aquestes consideracions des de l’experiència cristiana, presentades com oferta i no com imposició, poden ser útils en la controvèrsia del cas català. Això és, en la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya (com diuen unionistes, federalistes, autonomistes) o en la relació entre Catalunya i Espanya (com diuen els sobiranistes)

Fotografia de Russavia

Comparteix aquesta entrada