6. Aug, 2017
  102936 Visites      17 Comentaris

Mas-Collell. Alguns catalans no s'adonen que Espanya vol liquidar Catalunya

"El somni de la vicepresidenta" és un magistral article d'Andreu Mas-Collell publicat al diari ARA. Exposa les quatre fases endegades per l'Estat espanyol per liquidar Catalunya. Hi ha catalans que no en són conscients. Segueix el text implecable d'Andreu Mas-Collell...

               Sembla que la vicepresidenta Sáenz de Santamaría va comentar al diputat Jordi Xuclà que el govern espanyol guanyaria per 10 a 0 el conflicte que culmina l’1-O. Crec, però, que l’ambició de guanyar per 10 a 0 va molt més enllà. El PP vol guanyar per 10 a 0 la guerra que va endegar ja fa molt temps per recuperar l’Espanya unitària de sempre, trasbalsada per la transició post-Franco (com ja va passar el 1931). Un advertiment: no crec que l’opinió espanyola, ni la de les seves elits, sigui homogènia. No menystindria les diferències entre el PP i el PSOE o Podem. Ni la varietat d’actituds envers Catalunya entre la gent de dretes, com tampoc entre la gent d’esquerres. Però, dit això, també és clar que, lamentablement, la dreta profunda i essencialista ha marcat l’agenda i domina, de llarg, el discurs i la iniciativa política.

               El concepte d’Estat que encarna el PP simplement no pot tolerar la diferència. No pot tolerar ni Gibraltar. El PP vol viatjar al passat i vol arrossegar-nos amb ells. Des de la seva primera majoria absoluta, l’any 2000, estan en campanya permanent per aquest objectiu. I, com he dit, volen guanyar per 10 a 0. La seva estratègia de campanya té quatre fases.

               La primera és recentralitzar i liquidar de facto l’estat de les autonomies. En aquesta tasca han avançat molt. Penseu, per exemple i significativament, que el primer que va fer el nou govern del PP l’any 2011 va ser avortar el procés que podria haver portat a la gestió individualitzada de l’aeroport del Prat. Però potser el més notable, i més recent, és la tristíssima feina de la comissió d’experts sobre el sistema de finançament, que, amb les excepcions de la discrepància total de les Balears i la no presència de Catalunya, es podria resumir a donar carta blanca al ministeri a canvi de res, ni de quatre llenties. Ha estat patètic.

               La segona, que els està sent més difícil, és domesticar Catalunya per encabir-la en el model unitari. Aspiren que Catalunya sigui com una regió francesa i Barcelona com Lió. Les regions franceses no només depenen en tot de París sinó que són felices de dependre de París. Això és el que somien els dirigents del PP. I pel que fa a la llengua, només cal mirar el que promouen a València i a les Balears: la folklorització i la degeneració cap a un patois. Que ningú es cregui que quan hagin liquidat l’estat de les autonomies permetran una excepció catalana. Van fer el cafè per a tothom per evitar-ho (“Catalunya és una nació i per tant nosaltres també”) i ara el retiren amb la mateixa intenció (“No som una nació i per tant Catalunya tampoc”).

               Si aconsegueixen liquidar la diferència catalana llavors la tercera fase serà la laminació de l’autonomia basca. No sé si a Euskadi en són conscients, però la garantia de la seva excepcionalitat és la resistència catalana. Ara el PP dissimula (Ciutadans menys) perquè li convé. Però per a l’essencialisme de l’estat unitari no hi ha res consolidat. No hi ha excepcions.

               I la quarta fase -de fet, no tant una fase com una faceta permanent d’activitat-és l’engrandiment de Madrid. Per al centralisme el tracte diferent de la capital no és una excepció, és l’arquitectura política natural. Això es porta a extrems exacerbats. No se’n té prou amb la capital acumulant totes les institucions de l’Estat. També es vol que tingui les millors infraestructures i que sigui l’hàbitat propi dels rics i dels centres de decisió econòmica. I per això cal que Madrid pugui tenir un règim fiscal més favorable que les províncies. De les recomanacions de la comissió d’experts del finançament n’hi ha una de sensata: harmonitzar l’impost de successions. No ho faran. Al contrari, és previsible que el proper sistema de finançament consagri l’excepcionalitat fiscal (perdó: la preeminència deguda) de Madrid.

               I aquí és on pretenen arribar. És el camí que creuen que se’ls obre decisivament si en el conflicte de l’1-O guanyen per 10 a 0. Tinc amics que pensen que hem anat massa ràpid, que l’associació amb la CUP és problemàtica, que amb els resultats del 27-S no havíem de posar dates. En definitiva: que hem comès errors. Jo els dic que puc compartir aquests judicis però que ni ells ni jo volem, ara i aquí, que la vicepresidenta efectivament guanyi per 10 a 0. I això vol dir que el dia 1 d’octubre cal que es desplegui una gran, i pacífica, demostració de dignitat democràtica, i que estiguem en condicions de llevar-nos, el 2 d’octubre, amb el cap i la moral ben alts.

A la xarxa


17 Comentaris


Lluís

Penso que l' esglesia de Catalunya, que teòricament està al servei del poble, s' hauria d'implicar en el procés cedint totes les parròquies, monestirs, convents i casals que depenen dels diversos bisbats per instal·lar-hi meses electorals.

Joan Carles

Per mi aquest senyor que gairebé ha destrossat les finances de Catalunya no té cap credibilitat, no sé com te la barra i vergonya d'obrir la boca. Si voleu saber com les ha gastat aquest personatge que vam tenir que patir com a conseller d'economia a la primera etapa post-tripartit llegiu el llibre Andreu Mas Colell un minesoto que fracasó en política. On s'explica tot un seguit de decisions que va prendre molt nefastes pel pais (retallades salvatges, renúncies a recaptar finances pròpies, fiascos de BCN worl i Spanair, precarització extrema dels treballadors públics,...). I la cirera del pastis es que va doblar el dèficit de les finances caralanes després de la seva impresentable gestió. Andreuet calla i ves a pescar a la platja i oblida'ns que no et volem patir MAI més

Oriol Domingo

Comentari a Joan Carles.
1. Completament en desacord amb el contingut i l'estil de l'internauta
2. D'acord amb la política, els raonaments i l'estil de Mas-Collell

Manuel Puig

Totalment d'acord. Es hora que la majoria de catalans obrim bé els ulls i l'1 d'octubre tots a votar SI.

Lluis Santos

Amic Joan Carles dir aixo d'en Mas Colell es no tenir ni idea de economia. Hi ha una cosa que s'en diu llarg termini i aixo sol es per ments privilegiades i inteligents. Per la teva manera de parlar de les altres persones deus ser el tipic cridaire de les reunions i assamblees es a dir un politic de"baja edtopa"

Edmond Badosa

Totalment en dessacord amb el Joan Carles, parlem de l'article i aquest es totalment raonat i encertat, no parlem de la seva trajectòria politica, on tot es quedtiò de gustos.
El comportament de l'estat espanyol, es mesquì i digane d'una dictadura africana.

Lluis Sanavia Fernandez

Aquet senyor es un intelectual que llueita per Catalunya y ha creat estructures d' investigacio molt importants, professor a Harvard

Fina

No puc entendre que hi hagi persones que vivint a Catalunya pensin que l'Estat espanyol ens donara res. Volen veuren's pidolant almoina, ens diuen... "si us porteu be i sou bons minyons ... us donarem. Apa vinga... Per la dignitat de Catalunya tots a votar SI.

Joan Carles

Hola Lluis Santos. Em primer lloc tu i jo no som amics, en segon lloc presuposes conductes i pensaments meus con ser una persona de "baja edtopa"? No sabia que a banda d'ésser deixeble aférrim de l'oncle Mas Colell també ets mentalista. Suposo que tu ets una d'aquestes ments privilegiades que et limites a criticar-me i a dir que si tinc baix nivell intelectual, que si bla bla bla; però ni una paraula a rebatir les brutals mesures que dic en el meu anterior post i aplicades amb alegria pel gurú ultraliberal Andreuet el "Mascu". Per acabar, pensa que les mesures de l'Andreuet no han implicat res a llarg termini, ens al contrari, han augmentat la nostra dependència vers l'estat espanyol i han precaritzat per molts anys la vida dels catalans (recordes que sota el seu regnat es va doblar el dèficit?). I fill, llegeix altres coses que no siguin les biblies Masculleres, augmentaries el nivell de anàlisi crític i quedaries més mono. Salut i república

txeic -TGN-

Joan Carles o Juan Carlos (potser ets parent del comissionista Juan Carlos Rei per cardar... ): tu tinguèssis el 10 % de les neurones del Sr. Mas-Colell qui va destrossar les finances de Catalunya va ser el PSOE (PSc)... fes memòria beneit ! Sí... els que ara fan de "mamporreros" del PP... hoy por ti (GAL) mañana por mi (Cloacas de Interior )

Jaume

Sr.Joan Carles, amb independència de la valoració que hom pugui fer de les seves asseveracions, el seu to i estil no fan més que confirmar el que s'apuntava més amunt: apunta a ser el típic cridaner de reunions i assemblees. Per defensar idees i posicions, no cal agredir verbalment els qui t'escolten. De fet, com més raons de pes es tenen, menys necessitat es té de ser agressiu i violent verbalment per a fer veure que es té raó.
En relació a l'article del Sr. Mas-Colell, la seva exposició de dades i fets contrastats em sembla impecable. També la seva conclusió.

Oriol Domingo

Sóc responsable d'aquest blog. Es respecte la llibertat d'expressió en la informació i en l'opinió. Opino que el to emprat per l'internauta Joan Carles no és correcte. Qui parla, escriu i calla queda reflectit amb l'estil de parlar, escriure i callar

Josep torredemer

Hi ha comentaris que no mereixen cap comentari.
D'acord amb MasCollell en tota la seva anàlisi.
És tracta del que passa a Catalunya, no de la seva gestió, a part que en l'asfixia a que estava sotmesa la Generalitat, la seva gestió va ser molt bona.
Clar que els unionistes alguna cosa han de dir, però no els he sentit encara cap argument raonable.

Ferran

Joan Carles: Salut i República ? Cada vegada que escrius el que penses destiles m.... No entenc els teus sentimets republicans, a no ser que siguis un infiltrat amb ganes de tocar el que no sona, si et deixen... Ves a fer jocs de mans a un altre indret, aqui ja no et fa falta, et perdonem perque no saps ni el que dius ni el que escrius.

Josep Goshawk

Amic (o no) Joan Carles, el teu escrit em fa dubtar de la teva catalanitat, no tant física - que també - com intel·lectual. No entenc què li retreus a Lluis Santos, quan tu aboques la crítica destructiva, sense base ni raonaments, suada, obsoleta, típica de l'anti-indeoendentisme.

Josep Goshawk

Perdó, els arbres m'ha negat la vista del bosc : Excel·lent, com sempre, Andreu Mas-Colell !.

Joan tec.

Ja em fa mandra respondre els arguments corromputs de sempre emesos per suposats catalans republicans que fa segles desde dins han esbombat la realitat nostra amb arguments inspirats en la destruccio de les nostres argumentacions. Lerroux NegrinFragaGuerraQuevedo i milers de "catalans"corromputs mentalment volen convencernos que la veritat rau a la meseta. Ja estem farts de aquesta merda que fa lleis per parar les nostres infraestructures,tirar el preu de les nostres produccions,eliminar moralment els nostres intelectuals i les nostres ments que volen espanyolitzar ,volen desprestigiar la nostra burgesia, exemple a nivell mundial de treball,inteligentsia,voluntat i coneixement tecnic, productiu,cometcial i de supervivencia,ecologia,respecte i cultura. Ens capen els mitjans productius,financers i comercials,les estructures de tota mena pero ens controlen i ROBEN amb lleis,directives,disposicions,normes i controls que ens deixen nus i desemparats a les seves mans. Ni ajuts ni subvencions ni beques que van a la meseta,politica mediatitzada per partits amanits desde madrid amb dirigents i organitzadors pertanyents a la casta que fa centuries viuen de administrar els diners de la periferia.NO HO VOLEM MAI MES HEM DE TRENCAR AQUEST ESTATO QUO PER SEMPRE MES. CADA UN QUE ADMINISTRI EL QUE GUANYA AMB EL SEU ESFORC NO CANIBALEJAR LA SUOR DELS VEINS. DIGUEM PROU PER SEMPRE MES AMEN...


Escriu un comentari

* El correu electrònic no serà publicat