De l’exili daurat del fugat Tarradellas a Puigdemont

150

L’espanyolisme acusa a Carles Puigdemont “d’haver fugit a Bèlgica per evitar un judici (…) mentre ha estat vivint (…) un exili voluntari (…) en una casa aparentment confortable a Waterloo”. Aquest relat sobre el 130 president de la Generalitat pot aplicar-se al seu predecessor, el fugat Josep Tarradellas, 125 president de la Generalitat, que va escollir un exili voluntari a França des del 1939 al 1977 vivint en una casa aparentment confortable a Saint-Martin-le Beau (Tours). (Aclariment. Puigdemont no és un fugat de la justícia. Compareix sempre que es citat pels tribunals de la Unió Europea).

2.- Una aposta. Puigdemont mai acceptarà un títol nobiliari a diferencia de Tarradellas que l’any 1986 va acceptar el títol de marquès de Tarradellas. Aquest títol li fou concedit per Juan Carlos I, rei imposat pel dictador Francisco Franco i avui fugat a causa d’obscurs afers financers i de faldilles.

3.- Ara, però, hi ha un enigma polític a resoldre sobre Espanya i Catalunya derivat de les urnes en que Junts te la clau. Què farà el català Carles Puigdemont? Que farà l’espanyol Pedro Sánchez? Puigdemont i Junts reclamen l’amnistia i l’autodeterminació com drets irrenunciables. Els drets i les llibertats de totes les persones i de tots els pobles són irrenunciables.

4.- L’amnistia és possible com ho fou la llei d’amnistia (Boletín Oficial del Estado, 17/10/1977). Cap article de la Constitució, en vigor des del 29/12/1978, prohibeix l’amnistia.

5. El dret d’autodeterminació forma part del bloc constitucional. Article 96.1 de la Constitució: “Els tractats internacionals vàlidament celebrats, una vegada publicats oficialment a Espanya, formaran part de l’ordenament intern”. Així s’ha de respectar el tractat o Instrument de Ratificació d’Espanya del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, aprovat per Nacions Unides (19/12/1976) i signat pel rei Juan Carlos I, Marcelino Oreja i Fernando Arias-Salgado. El primer article d’aquest Pacte, plenament vigent, estableix: “Tots els pobles tenen el dret d’autodeterminació”. També:  “Les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats  que la Constitució reconeix s’interpretaran de conformitat amb la Declaració Universal dels Drets Humans i els tractats i acords internacionals sobre les mateixes matèries ratificades per Espanya (Constitució, 10.2).

6.- ¿Acceptarà Pedro Sánchez el plantejament radicalment democràtic de Carles Puigdemont?

Comparteix aquesta entrada