Col·laboració i floretes entre Zarzuela / Moncloa i Putin

444

Zarzuela (Juan Carlos I, Felipe VI) / Moncloa (José Maria Aznar, Mariano Rajoy, José Luís Rodríguez Zapatero, Pedro Sánchez, Josep Borrell…) i Kremlin (Vladimir Putin) han enfortit la col·laboració entre els règims espanyol i rus i s’han llençat floretes aquests darrers anys. (“Floreta: Paraula afalagadora que hom endreça a algú”. Diccionari de la llengua catalana).

2.- Dia 28/09/2007. José Luís Rodríguez Zapatero es reuneix amb Putin. El president espanyol li diu que Espanya i Rússia tenen que realitzar un intens camí en matèries econòmica, política, cultural, diplomàtica… Putin manifesta la seva “satisfacció” per la fermesa de les relacions entre Espanya i Rússia. Ambdós destaquen la bona relació bilateral.

3.- Dia 19/07/2012. Juan Carlos I diu a Putin: “Espanya i Rússia són dos punts clau de la gran diagonal europea, doncs encara que allunyats del centre geogràfic del continent ambdós pobles resulten imprescindibles per comprendre la identitat europea en tota la seva dimensió humanista (…) Espanya, senyor president, es congratula dels èxits aconseguits pel vostre país i del camí del progrés que des de fa anys ve transitant. Rússia s’ha consolidat com a soci de primer ordre de la Unió Europea (…) Els reptes de la societat internacional del segle XXI requereixen dels nostres esforços conjunts (…) Els països europeus i Rússia ja hem demostrat capacitat de col·laboració”.

4.- Dia 06/09/2013. Mariano Rajoy es reuneix amb Putin a Sant Petersburg. Tracten de qüestions econòmiques en una trobada bilateral durant la cimera del G-2. En una altre ocasió, Rajoy felicita a Putin per la seva reelecció presidencial (19/03/2018).

5.- Dia 23/06/2016. José Maria Aznar explica: “Ahir vaig mantenir una trobada molt cordial amb Vladimir Putin al Kremlin. Conservem una vella i bona amistat. Són diverses les ocasions en què ens hem reunit des que vaig deixar la presidència del Govern i sempre m’hi he entès bé. Tenia i té un projecte per a Rússia”.

5.- Dia 09/06/2017. Felipe VI es troba amb Putin a Astaná, capital de Kazajistán, a la inauguració de l’exposició internacional 2017. Es la seva primera trobada des de la proclamació del rei espanyol el juny de 2014.

6.- Dia 06/09/. Pedro Sánchez i Vladimir Putin mantenen una conversa telefònica per tractar sobre l’estat de les relacions bilaterals i la  cooperació de Rússia amb Espanya i la Unió Europea. Ambdós expressen el mutu  interès en el desenvolupament en els àmbits polític, econòmic, cultural i humanitari”.

7.- Dia 05/02/2021. Josep Borrell (alt representant de la UE per a la Política Exterior) visita Moscou. Molts eurodiputats critiquen al polític espanyola per la seva forma d’exercir la diplomàcia amb el Kremlin de Putin.

8.- Text dedicat especialment als que, com Gabriel Rufián (ER) i Dolors Montserrat (PP), es fan seves les versions de les clavegueres de l’estat.

Comparteix aquesta entrada