Aquell discurs amistós de Juan Carlos amb Putin

362

Juan Carlos I pronuncia un discurs amistós amb Vladimir Putin al rebre el Premi Estatal de Rússia, màxim guardó d’aquest país, de mans del dictador rus en una cerimònia a la sala d’Alexandre del Gran Palau del Kremlin. És el 19 de juliol del 2012. Fa menys de 10 anys d’aquestes paraules d’amistat i col·laboració.

2.- Del discurs del rei espanyol al president rus: “Estic molt orgullós d’unir-me al distingit grup de persones que han rebut aquest premi amb anterioritat. Rússia i Espanya són vells i grans estats les relacions dels quals enfonsen les seves arrels en la història (…) El 1667 va arribar al port de Cadis el primer ambaixador rus a Espanya. Rússia va ser, i m’alegra recordar-ho, el primer Estat a atorgar reconeixement internacional a les Corts de Cadis a través del ‘Tractat d’amistat, sincera unió i aliança entre els nostres dos països’, signat pel tsar Alejandro I (…) El pensador i filòsof espanyol José Ortega i Gasset va assenyalar que Espanya i Rússia són dos punts clau del que va anomenar ‘la gran diagonal europea’, doncs encara que allunyats del centre geogràfic del continent ambdós pobles resulten imprescindibles per comprendre la identitat europea en tota la seva dimensió humanista (…) Espanya, senyor president, es congratula dels èxits aconseguits pel vostre país i del camí del progrés que des de fa anys ve transitant. Rússia s’ha consolidat com a soci de primer ordre de la Unió Europea (…) Els reptes de la societat internacional del segle XXI requereixen dels nostres esforços conjunts (…) Els països europeus i Rússia ja hem demostrat capacitat de col·laboració davant de desafiaments globals com el terrorisme o la pirateria marítima”.

3.- Prèviament el rei espanyol s’havia reunit amb el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, el palauet de Morózov de Moscou. Medvédev va dir a Joan Carles: “El felicito cordialment perquè vostè és un amic de la Federació Russa. Gràcies a la seva activa participació les relacions ruso-espanyoles han arribat a un nou nivell. Cada reunió promou encara més els llaços bilaterals”. Joan Carles ho ratifica: “Rússia té a Espanya una amiga veritable, al seu Govern i en mi (…) Li agraeixo molt les paraules d’afecte, que arriben des de l’amistat i sobretot de dir la veritat. Espanya és amiga de Rússia i soc amic de Rússia”.

4.- Paraules d’amistat i col.laboració entre Juan Carlos i Putin. Silenci dels palaus de la Zarzuela i de la Moncloa. Silenci del Govern PSOE / Podemos de Pedro Sánchez. Silenci del bloc espanyolista PSOE, PP, VOX. No consta que l’executiu espanyol hagi atès la petició de Junts per tal que el Govern Sánchez exigeixi al rei emèrit la devolució del premi lliurat per Putin i expliqui el motiu o “servei” pel qual Joan Carles va rebre aquesta distinció.

Comparteix aquesta entrada