Putin ¿amb Espanya o amb Catalunya?

410

Rússia és una nació. Espanya és una nació. Ucraïna és una nació. Catalunya és una nació.

2.- La primera llei del Parlament de Catalunya (1/1980, de 12 de juny), després de la mort del dictador Francisco Franco, declara la Diada de l’Onze de Setembre com Festa Nacional de Catalunya. Els termes “nacional” i “nació” referits a Catalunya consten set vegades, set, en el preàmbul i en els dos articles de la llei. Aquesta llei, plenament vigent, va ser acceptada pel Tribunal Constitucional en una època en que era un tribunal amb prestigi i deslligat de la inèrcia franquista.

3.- El règim espanyol assumeix el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics aprovat per Nacions Unides que implica l’acceptació del dret d’autodeterminació segons el primer apartat del seu primer article. El BOE (1977/10733) estableix: “Tots els pobles tenen el dret d’autodeterminació”.

4.- La Rússia de Vladimir Putin, qualificat d’agressor i dictador per la premsa internacional, nega la sobirania d’Ucraïna, rebutja el diàleg i les urnes, i envia forces militars contra les autoritats i la població d’Ucraïna. Espanya nega el dret d’autodeterminació de Catalunya, malgrat el que estableix el BOE (1977/10733), i recórrer a les forces policials, ¡a por ellos” contra els sobiranistes, i a la cúpula de l’aparell judicial. Polítics catalans, però, són lliures a la Unió Europea.

5.- ¿Com actuaria Putin en el conflicte entre Espanya i Catalunya? ¿Estaria amb Espanya o amb Catalunya? Un interrogant per la reflexió i el debat.

Comparteix aquesta entrada