Quan Felipe VI apel.la al dret d’autodeterminació

368

El dret d’autodeterminació a Catalunya no s’esfuma malgrat les accions repressives del règim espanyol a través de la fiscalia, el CNI, la policia, els partits espanyolistes i els seus aparells mediàtics. El Govern PSOE / Podemos de Pedro Sánchez (amb ministres catalans com Miquel Iceta, Raquel Sánchez, Joan Subirats… òndia!) menteix i fa trampa quan afirma que la legalitat constitucional és un marc que no permet l’exercici del dret d’autodeterminació dels pobles.

2.- El rei Felipe VI apel·la al dret d’autodeterminació a la 71 assemblea general de Nacions Unides (24/05/2016). Afirma textualment: “España apoya los esfuerzos de Naciones Unidas en favor de una solución política, justa, duradora y mutuamente acceptable que prevea la libre determinación del pueblo del Sahara Occidental en el marco de las disposiciones compatibles con los propósitos y principios de la Carta de Naciones Unidas”. El poble del Sahara Occidental va estar fins el 1976 sota la sobirania d’Espanya.

3.- El discurs Felipe VI i l’argumentació del sobiranisme català es basen en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics aprovat per Nacions Unides. Punt de trobada entre ambdues parts? L’article 1 d’aquest Pacte estableix: “Tots els pobles tenen el dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural”. L’article 3 estableix: “Els Estats part en aquest Pacte, incloent-hi aquells que tenen responsabilitat d’administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, promouran l’exercici del dret a l’autodeterminació i respectaran aquest dret d’acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides”.

4.- L’estat espanyol ha signat aquest Pacte. Així consta en el BOE (1977/10733), plenament vigent i que forma part de la legalitat constitucional. L’article 10:2 de la mateixa Constitució ho ratifica: “Les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats que la Constitució reconeix s’interpretaran de conformitat amb la  Declaració Universal de Drets Humans i els tractats i acords internacionals sobre les mateixes matèries ratificades per  L’article 96.1 també ho ratifica: “Els tractats internacional validament celebrats, una vegada publicats oficialment a Espanya, formaran part de l’ordenament intern”.

5.- Conclusions. Un auto denominat constitucionalisme espanyolista manipula i viola sistemàticament la Constitució. El sobiranisme catalá pot aprofitar les finestres que la legalitat constitucional deixa obertes a favor del dret d’autodeterminació.

Comparteix aquesta entrada