Dictadura franquista i règim espanyol

394

Fer mencions a dictadors com Xi Jinping, Vladímir Putin, Adolf Hitler, Ióssif Stalin, Benito Mussolini y Francisco Franco provoca interrogants.

2.- ¿Perviu d’alguna manera el franquisme en l’actual règim espanyol?

3.- ¿Quines conseqüències comporta el fet que Juan Carlos I, avui fugat a Abu Dhabi, hagi estat imposat com a rei per decisió de Franco, i el llavors jove príncep jurés fidelitat al caudillo i als Principios del Movimiento?

4.- ¿Fins a quin punt la Constitució espanyola està tacada pels condicionaments de la llarga dictadura franquista a diferencia del que ha succeït a altres estats europeus que han patit dictadures i s´han alliberat d’elles?

5.- ¿Quins lligams personals i ideològics hi ha entre el franquisme polític i sociològic amb els actuals aparells judicials i policials, que constitueixen l’estat profund del règim?

6.- ¿Ha estat condemnada explícitament la dictadura franquista per les institucions del règim i per partits com PP, Cs i VOX?

7.- ¿Per què el règim espanyol tolera fundacions i homenatges a Franco la qual cosa es democràticament inconcebible que succeeixi a Alemanya i Itàlia respecta a Hitler i Mussolini?

8.- ¿Per què, com en plena dictadura, el català es menyspreat pel règim de manera, per exemple, que expressar-se en aquesta llengua està prohibit al Congres i al Senat d’Espanya?

9.- El règim xinés no respecta els drets i les llibertats dels pobles d’Uigur i Taiwan. El règim rus no respecta els drets i els llibertats dels pobles d’Ucraïna i Crimea. ¿Per què el destí de polítics i líders socials catalans que, en el règim espanyol, defensen pacíficament els drets i les llibertats nacionals de Catalunya ha estat la presó i l’exili?

Comparteix aquesta entrada