Cristià per elecció, no per imposició nacionalcatòlica

335

D’una fe heretada a una fe elegida” es el número extraordinari de “El pregó”. Lectura recomanable per a creients, agnòstics, gent que navega entre fe i dubtes. També pels qui volen alliberar-se del nacional catolicisme franquista que és una política que encara ara atempta contra el cristianisme, també en la seva versió catòlica. Segueixen alguns apunts…

1.- “El fet de ser cristià i el grau de pertinença a la institució eclesiàstica serà cada vegada menys un automatisme donat per naixement. El cristià per herència donarà pas al cristià per elecció” (Lluís Duch).

2.- “Pel que fa a la cultura religiosa en general, i no únicament la cristiana, hi sol haver arreu una ‘incultura enciclopèdica’, que diria el recordat mossèn Ballarín” (Pere Codina i Mas).

3.- “Ara no és temps dels ‘mestres’ que ensenyin les ‘veritats eternes’, sinó que és temps dels ‘testimonis’ que encarnin en la seva pròpia vida el missatge evangèlic” (Papa Francesc).

4.- “L’Església del futur s’anirà convertint gradualment en una ‘Església de voluntaris’, a la qual s’hi pertanyerà en virtut d’una elecció i decisió més personal” (Edward Schillebeeckx)

5.- “El cristià del futur o serà un ‘místic’, és a dir, una persona que haurà ‘experimentat’ alguna cosa, o no serà cristià” (Karl Rahner) .

6.- “La fe es contagia o s’encomana mitjançant el testimoni. Jesús contagiava la fe als altres amb la mirada, amb el gest, amb la paraula, amb l’acció, fins i tot amb els silencis… tan sols essent-hi ja inspirava. La fe, de fet, es proposa perquè no hi té lloc imposar-la, i perquè és una oferta lliure que no únicament si Déu vol la fa abraçar, sinó també si la llibertat de la persona així ho accepta” (Xavier Garí i Imma Cano).

7.- “No podem trobar Déu si no tenim el desig de cercar-lo, de sentir-lo, d’escoltar-lo, de trobar-lo, perquè Déu es fa trobadís però nosaltres no el sabem veure, mirem amb uns altres ulls, tenim unes ulleres posades que no ens deixen veure-hi clar, mirem cap a una altra direcció, tenim uns altres interessos…” (Carme Feliu i Torrent).

8.- “El gran repte que tenim és fer obrir els julls als infants perquè vegin  que, com diu el ‘Petit Príncep’, ‘l’essencial és invisible als ulls’. I això, en una societat com l’actual, no es pas fàcil” (Emilia Pujol i Busquets).

9.- “Deixar entrar Jesús en la meva vida ha suposat un canvi en la meva manera de pensar, parlar i actuar. Però mai d’una manera ‘imposada’, sinó que he escollit de seguir-lo com a home lliure. Tenir Jesús al centre de la meva vida m’ha ensenyat a estimar, a ser més humil i generós, i a preocupar-me més pels altres” (David Cahué).

10.- “L’Església ja no serà mai més el poder dominant en la societat com ho ha estat fins no fa gaire. Però florirà de bell nou i es farà visible als homes com una llar que els dona vida i esperança més enllà de la mort” (Joseph  Ratzinger / Papa Benet XVI)

Comparteix aquesta entrada