El cardenal espanyol Omella ignora la Diada Nacional i la doctrina de l’Església

292

1.- El cardenal Juan José Omella, president de la Conferencia Episcopal Española i arquebisbe de Barcelona, ignora la Diada Nacional de Catalunya i la doctrina de l‘Església en la carta dominical, “Escoltar-nos per caminar junts”, d’aquest cap de setmana

2.- Omella escriu “Diada de l’11 de setembre” i “Diada”. No parla de “Diada Nacional de Catalunya”. Ignora el primer article de la  vigent primera llei 1/1980, de 12 de juny, promulgada pel reconstituït Parlament de Catalunya. “Es declara Festa Nacional de Catalunya la Diada de l’11 de setembre”. El cardenal fa cas omís de la legalitat catalana i inclina la seva suposada equidistància a favor de l’espanyolisme. Un espanyolisme amb adn del feixista José Antonio Primo de Rivera i del general dictador Francisco Franco.

3.- Omella parla de diàleg. ¿Diàleg entre repressors i perseguits? No en diu res. El cardenal no condemna la repressió institucional, judicial, policial, política que encara dura. No mostra el més mínim suport als milers de catalans, polítics i de la societat civil, perseguits, exiliats, condemnats i empresonats. Omella torna a inclinar la seva suposada equidistància a favor de l’espanyolisme.

4.- Omella ignora la Doctrina Social de l’Església. La postura l’Església es favorable als drets humans i al dret d’autodeterminació. Un exemple molt oportú i aclaridor que podria i hauria d’haver recalcat ara i aquí mes que mai però que no ho fa. Punt 157 del Compendi de la Doctrina Social de l’Església: “El camp dels drets de l’home s’ha estès als drets dels pobles i de les nacions (…) El Magisteri recorda que el dret internacional es fonamenta en el principi del igual respecte dels Estats, del dret a l’autodeterminació de cada poble i de la lliure cooperació amb vista al superior bé comú de la humanitat (…) La pau es fonamenta no tant sols en el respecte els drets de l’home, sinó també en el respecte dels drets del pobles, en particular el  dret a la independència”.

5.- Precisions. Omella hauria d’explicar el  missatge cristià i eclesial en les seves cartes dominicals i des de la trona de la catedral i des dels temples més humils. No hauria de tocar el violí. Aquesta crítica d’avanguarda.cat al cardenal espanyol és realitzada des d’una postura que es, o pretén ser, cristiana i eclesial. Tots hem de fer examen de consciència. També Omella n’ha de fer per veure si silencis i actuacions com les seves d’adequen al missatge evangèlic i eclesial, i intensifiquen o afebleixen la fe cristiana en la societat catalana.

Comparteix aquesta entrada