Sant Jaume alliberador contra “Santiago y cierra España”

573

La festivitat de Sant Jaume, 25 de juliol, es contraria al “Santiago y cierra España”. Els textos de la litúrgia d’aquest dia ho posen de relleu. Tracten críticament del poder, de l’exercici del poder.

1.- “¡Santiago y cierra España” és una consigna nacional catòlica i imperialista. Una pràctica contraria a la convivència democràtica i en llibertat, al civisme i el respecte, a l’apertura i a la modernitat. Una actuació autoritària, dictatorial, franquista també ara. Va des de l’indecent “Santiago matamoros” a l’ofensiva institucional, política, judicial i policial contra els drets i les llibertats de les persones i dels pobles.

2.- El teòleg Gaspar Mora fa referència en un article als motius que provoquen la profunda i definitiva decepció d’aquesta Espanya unionista i del seu teòric estat de les autonomies (L’Agulla. Número 127. Butlletí de reflexió i diàleg). Motius que converteixen els catalans com súbdits dins d’Espanya com… campanyes de boicot a Catalunya, tancament de les seves seus comercials a l’estranger, crits com “Pujol, enano, habla castellano” i “a por ellos”, decisions del Parlament tombades pel Tribunal Constitucional, retallades substancials a l’Estatut de Catalunya aprovat per la majoria del Parlament, prohibició d’una consulta, les càrregues policials de l’1 d’octubre, el 155, l’espectable d’uns dirigents polítics jutjats i condemnats per una mena d’inquisició espanyola…

3.- Tot això i molt mes forma part del “Santiago y cierra España” per part d’un règim espanyol que actua amb un poder que transgredeix la Declaració Universal dels Drets Humans i que es contrari al missatge alliberador de Jesús transmès als seus  deixebles com Jaume.  Jesús els hi diu: “Ja sabeu que els governants de les nacions les dominen com si en fossin amos i que els grans personatges les mantenen sota el seu poder. Però entre vosaltres no ha de ser pas així: qui vulgui ser important enmig vostre, que es faci el vostre servidor, i qui vulgui ser el primer, que es faci el vostre esclau; com el Fill de l’home, que no ha vingut a ser servit, sinó a servir i a donar la vida en rescat per tothom” (Mateu 20, 25-28).

Comparteix aquesta entrada