El bon samarità és el pres Cuixart, no el cardenal Omella

324

1.- Jordi Cuixart (pres polític català i president d’Omnium) i Joan Josep Omella (cardenal arquebisbe de Barcelona i president de la Conferencia Episcopal Española) podrien reunir-se i parlar sobre  una de les paràboles explicades per Jesús, la coneguda com la del bon samarità (Lluc 10, 25-37).

2.- Un home va caure en mans d’uns bandolers que l’apallissaren deixant-lo mig mort. Un sacerdot baixava per aquell camí, veié l’home mal ferit, i passà de llarg. Un levita va fer el mateix. “Però un samarità que anava de viatge va arribar prop d’aquell home, el veié i se’n compadí. S’hi acostà, li amorosí les ferides amb oli i vi i les hi embenà. Després el pujà a la seva pròpia cavalcadura, el dugué a l’hostal i se’n va ocupar”. La denuncia de Jesús és forta. El sacerdot i el levita estaven al servei del santuari i de l’altar però tanquen els ulls a la humanitat adolorida. També cal deixar constància de que la persona que es comporta amb humanitat és un samarità, grup minoritari que mantenia una mala relació amb els jueus.

3.- Avui hi ha catalans mal ferits pel règim espanyol com els presos, exiliats i perseguits polítics, persones demòcrates i pacífiques. Alguns exiliats i presos es consideren cristians per fe o, com a mínim, per cultura. Com, per exemple,  Carles Puigdemont, Toni Comín, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart.

4.- Jordi Cuixart està casat amb la periodista Txell Bonet en una cerimònia civil però la parella Cuixart / Bonet va voler casar-se en una íntima cerimònia catòlica en el centre penitenciari. Hi hagué tres celebrants:  Joan Prat (sacerdot de la presó), i els seus amics mossèn Jordi Carreter i Manuel Pousa (Pare Manel,) que va morir el passat 9 de setembre. Cuixart ha estat protagonista d’un episodi que ha provocat polèmica. Va assistir a la presa de possessió del president Pere Aragonés on també hi era Miquel Iceta. El pres i el carceller. Cuixart, que es partidari de l’amnistia i no només dels indults, es va apropar al ministre Iceta, del PSOE del repressor 155, per abraçar-lo. L’abraçada és un gest que pot costar d’entendre però que mostra l’altura ètica i cívica de Cuixart i de l’independentisme català que contrasta amb l’actuació repressiva i deshumanitzadora de l’annexionisme espanyol. Cuixart explica que la seva abraçada mostra la voluntat de l’independentisme a favor de la convivència lliure i democràtica, i el rebuig a l’odi, el rancor i el feixisme.

5. Jordi Cuixart actua com el bon samarità. ¿I el cardenal arquebisbe Joan Josep Omella? No consta que hagi abraçat a cap pres ni a cap exiliat. El president de l’episcopat espanyol veu els presos i exiliats catalans mal ferits però passa de llarg com el sacerdot i el levita de la paràbola varen fer amb l’home atacat per bandolers.

 

Comparteix aquesta entrada