El TJUE obra la porta al retorn dels exiliats

447

El TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) obra la porta al retorn dels exiliats polítics catalans, inclòs el president Carles Puigdemont. Aquesta és la conseqüència d’una sentencia emesa el dimecres, 12 de maig, i que demostra que el sistema judicial del règim espanyol és molt espanyol …  i prou.

1.- “Una sentència del TJUE obre una via per a un possible retorn dels exiliats” (www.elnacional.cat). “Una sentència històrica del TJUE obre una possible via de retorn dels exiliats” (www.vilaweb.cat). “El Tribunal de Justícia de la UE obre una porta als exiliats per circular lliurement per Europa” (www.elmon.cat). “La decisió del TJUE farà la vida impossible a Llarena i l’emissió d’euroordres” (www.larepublica.cat)

2.- El Tribunal de Luxemburg (segons les cròniques d’aquests diaris digitals) fixa un precedent perquè no es persegueixi els exiliats amb sentències contràries a les euroordres.  La sentència del TJUE  es  un precedent molt important perquè el règim espanyol es vegi obligat a permetre el lliure retorn dels exiliats polítics. Ja pot tenir una aplicació directa en el conseller Lluís Puig i Gordi i en el president Carles Puigdemont. El conseller Puig te una sentència ferma de la justícia de Bèlgica  denegant l’extradició a l’estat espanyol per l’acusació de malversació. El president Puigdemont té una resolució ferma d’un tribunal alemany contra l’acusació de sedició. El Tribunal de Luxemburg sentencia que no es pot detenir un ciutadà europeu que té el dret de la lliure circulació si ja ha estat jutjat amb una sentència ferma per un estat membre de la Unió pels mateixos fets pels quals se’l vol detenir i jutjar. Ho estableix en la resposta a unes preguntes pre-judicials formulades pel tribunal administratiu de Wiesbaden, a Alemanya, sobre el cas d’un ciutadà alemany de qui els Estats Units en demanava el 2012 l’extradició.

3.- El cas ha estat presentat com una qüestió prejudicial o consulta davant el tribunal de Luxemburg per l’equip d’advocats alemanys de Puigdemont. La sentència determina que les sentències dels tribunals europeus s’han de respectar arreu de la UE. “Gràcies, Boye i gràcies a l’equip que des d’Alemanya va planificar aquesta estratègia. Discreta i calculada. Així es canvien les coses (encara que l’opinocràcia catalana ni se n’assabentarà)”, ha agraït Puigdemont en una piulada. El conseller Puig ha revelat que portaven mig any esperant la sentència, que encara que no es vincula directament amb el cas dels exiliats catalans, els serà positiva. “És un pas endavant per seguir demostrant que la justícia europea, més enllà dels Pirineus, funciona”, segons Puig que insta a presos i exiliats independentistes a portar els seus casos a la justícia europea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Comparteix aquesta entrada