Repressió però eleccions… ¡Visca el Barça i Visca Catalunya!

432

1. La repressió és present en els 122 anys del Fútbol Club Barcelona. Alguns recorden que la seva presidència és un càrrec d’alt risc. Hi ha els casos recents, des de Josep Lluís Núñez a Josep Maria Bartomeu, amb l’actuació d’un sistema judicial, per altra banda desacreditat. Sorprèn, per exemple, que el desplegament policial a les oficines de l’entitat s’hagi produït a pocs dies de les eleccions de la nova Junta. Però també hi ha en la historia del Barça altres episodis especialment reveladors i significatius… Les circumstàncies i les causes del suïcidi del seu fundador Joan Gamper i de l’afusellament del president Josep Sunyol.

2. El suís Joan Gamper funda el Futbol Club Barcelona (1899). N’assumeix la presidència en diverses etapes. A la darrera (juny 1924 / desembre 1925) es juga un partit amistós al llavors recent nou camp de les Corts. Una banda de la marina britànica interpreta l’himne del Regne Unit, i el públic aplaudeix. Després toca l’Himno Real espanyol, i el públic reacciona amb una forta xiulada. La repressió del règim espanyol és fulminant. El dictador general Miguel Primo de Rivera clausura el camp durant sis mesos, i ordena que Joan Gamper dimiteixi de president i abandoni el país. Gamper s’exilia a Suïssa, on pateix problemes de salut. Torna a Catalunya. Gamper crucificat per problemes econòmics, personals i una forta depressió es suïcida el 30 de juliol de 1930 als 52 anys.

3. Josep Sunyol passa a la història del Barça com el president màrtir del club català a causa de la seva tràgica mort quan exercia el càrrec. Fou president del Barça i diputat al Congrés. Com a diputat català a les Corts visita el front de Madrid. Allà, el 6 d’agost de 1936, a la Sierra del Guadarrama, Sunyol és detingut i, sense judici, es afusellat pel exèrcit franquista. Un altre cas de repressió.

4. Ah, les eleccions presidencials del Barça són democràtiques, malgrat tanta repressió. Cap altre club pot dir el mateix. Socis i simpatitzants han de respectar el resultat de les urnes. El soci 1308 vota per Joan Laporta. Visca el Barça i visca Catalunya!

 

Comparteix aquesta entrada