El jove Felipe VI i l’envellit Juan Carlos I. Tanto monta monta tanto

496

1. ¿Quina es l’edat adequada per fer política? No es l’edat el que importa, sinó el que diuen. Sobretot el que importa es el que fan.

2. A l’estat espanyol poden comparar-se els discursos i les actuacions d’una persona envellida i malaltissa com el rei emèrit Juan Carlos I, nascut el 5 de gener del 1938, i d’una persona qualificable de jove, el seu fill, el rei Felipe VI, nascut el 30 de gener de 1968. Ambdós es porten 30 anys justos de diferència. El pare, a punt de complir 83 anys, i el fill, a punt de fer 53 anys.

3. No hi ha diferències entre els discursos i les actuacions reials d’un i de l’altre. Tanto monta monta tanto. Aquesta expressió s’utilitza de manera popular en el sentit de que “tantO monta monta tanto, Isabel como Fernando”… “Juan Carlos de Borbón como Felipe de Borbón”. L’expressió “tanto monta” figura en l’escut franquista. I es el dictador Franco que imposa a Juan Carlos com a rei. Hi ha continuïtat institucional i política entre el vell Franco, l’envellit Juan Carlos I i el jove Felipe VI. Tot queda “atado y bien atado” com va dir solemnement el dictador a les Cortes del règim

4. El republicans espanyols i catalans de qualsevol edat tenen el repte legítim de desfer aquests lligams franquistes. A Espanya hi ha un PSOE, que compta amb el suport d’ER, definitivament borbònic i centralitzador. Mentre, a Catalunya hi ha un projecte sobiranista i republicà. La fórmula democràtica per resoldre aquest conflicte és el de les urnes. La via dictatorial per oposar-se al repte democràtic és la repressió.

 

Comparteix aquesta entrada