El Papa defensa davant Sánchez totes les nacions i condemna el feixisme

491

El Papa Francesc, en un discurs de 10 minuts i 938 paraules davant el president Pedro Sánchez, no menciona ni una vegada la paraula “Espanya”, una vegada “Alemanya” i dues “Europa”.

1. PAIS, NACIÓ, PÀTRIA.  De la intervenció del Papa argentí es dedueix la defensa de totes les nacions, des d’aquí pot dir-se també de la catalana perquè no n’exclou cap, i una condemna del nacional socialisme i el feixisme que treu el cap arreu. Francesc afirma que el polític te tres missions: “fer progressar el país, consolidar la nació, fer créixer la pàtria”. Sobre la pàtria diu: “La pàtria és una cosa que hem rebut dels nostres majors. Pàtria, paternitat, ve d’aquí; i ho tenim que donar als nostres fills (…) Construir la pàtria amb tots”.

2. EL DRAMA DEL NACIONAL SOCIALISME. El Papa explica: “Fa dos anys es va publicar aquí a Roma un llibre d’un intel·lectual italià del Partit Comunista. Té un títol molt suggestiu: ‘Síndrome 1933’. Amb tapa vermella. Molt bonic. Val la pena llegir-lo. Es refereix a Alemanya, òbviament. Caiguda la República de Weimar, va començar tota una amanida de possibilitats de sortir de la crisi. I aquí va començar una ideologia per fer veure que el camí era el nacional socialisme, i va seguir i seguir i va arribar el que coneixem: el drama que fou Europa amb aquesta pàtria inventada per una ideologia. Perquè les ideologies sectoritzen, les ideologies desconstrueixen la pàtria, no construeixen. Cal aprendre això de la història. I aquest home fa en aquest llibre amb molta delicadesa el parangó del que està succeint a Europa. Diu: Compte que estem repetint el camí semblant. Val la pena llegir-lo”.

3. REFERÈNCIA A EXILIATS I PRESOS POLÍTICS. El discurs papal s’inspira en l’Evangeli però és diplomàtic, subtil i s’obra a un ventall d’interpretacions. ¿Es refereix al sacrifici de polítics que pateixen presó i exili?. Aquestes son les paraules de Francesc: “La política és una de les formes més altes de la caritat. La política no només és un art, sinó que per als cristians és un acte de caritat, ennobleix i moltes vegades porta al sacrifici de la pròpia vida, els seus temps de privacitat, tantes coses, pel bé dels altres i això és perquè el polític té a les mans una missió molt difícil, molt difícil, envers el país, la nació i la pàtria”.

4. PREGÀRIA I BONA ONA. El Papa va formular al president Sánchez i acompanyants dues peticions. “Transmeti als membres del seu Parlament el meu gran respecte per la vocació política, una des formes més altes de la caritat (…) Senyor President, li agraeixo la seva visita. Agraeixo a vostès que hagin vingut. Em gratifica molt i els demano, si us plau, que resin per mi. I els que no resen, perquè no són creients, al menys enviï’m bona ona, que em cal. Moltes gràcies”.

 

 

 

 

 

Comparteix aquesta entrada