Mor Hilari Raguer, autor de “Ser independentista no es cap pecat”

268

Hilari Raguer, prestigiós historiador i monjo de Montserrat que, entre nombrosos libres, ha escrit “Ser independentista no es cap pecat”, ha mort als 92 anys al matí d’aquest 1 d’octubre.

 

 

1.“Ser independentista no es cap pecat” (2012) és un llibret  didàctic sobre el catalanisme i l’Església que, amb arguments de caràcter ètic i eclesial, constitueix una resposta cristiana al nacional catolicisme del franquisme i postfranquisme. Raguer avala en aquest petit i gran llibre la legitimitat de les opcions democràtiques com la que propugna l’autodeterminació i la defensa dels drets i les llibertats de totes les persones i de tots els pobles, inclòs Catalunya.

 2. Els catòlics sobiranistes, per tant, tenen la llibertat, el dret i el deure de discrepar políticament i en consciència de les postures de l’episcopat, sobretot espanyol, que fan partidisme quan defensen des de la trona el dogma, fals dogma, de la “unidad de España”.  En canvi, l’episcopat català ha afirmat en diverses ocasions: “Defensem la legitimitat moral de totes les opcions polítiques  que es basin en el respecte de la dignitat inalienables  de les persones i dels pobles”. ¿Amb qui està Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferencia Episcopal Española? ¿Amb el dogma de la unitat d’Espanya? ¿O amb el dret de Catalunya a exercir l’autodeterminació? ¿Està amb els espanyolistes cardenals com Rouco i Cañizares? ¿O amb els bisbes catalans i el monjo Hilari Raguer?

 3. L’autor de “Ser independentista no és cap pecat” feu un pas mes el dia que va presentar “Nació i Magisteri Pontifici”, monumental llibre de mossèn Antoni M. Oriol Tataret. El Pare Raguer va afirmar: “Ser independentista es una virtut, no es només que no sigui pecat”. I també: “Em declaro a favor de la independència de Catalunya per garantir un millor benestar i  autogovern”. Són paraules d’un home  profundament creient, solidari, respectuós, compromès, coherent i esperançat.

 

Comparteix aquesta entrada