Pandèmia. El Déu del cardenal Cañizares… i el Déu de Jesús

448

El Déu d’Antonio Cañizares, explicat pel cardenal en un sermó sobre la pandèmia, potser, o sense el potser, no s’adequa a l’actitud del Déu de Jesús davant el mal.   

1. UNA MASCARETA PEL CARDENAL. La postura de Cañizares es en síntesi aquesta: “La ciència i la tècnica no son suficients davant la pandèmia. La veritable esperança davant la pandèmia només pot venir de Déu”. ¿Ciència o Déu? ¡Quin disbarat des d’una perspectiva cristiana que creu en un Déu que s’humanitza amb totes les conseqüències! Pot replicar-se al cardenal que Déu tampoc és suficient per lluitar contra el coronavirus i que també cal la ciència i la tècnica. Si Cañizares fos coherent hauria de prescindir de la mascareta, de rentar-se les mans i de mantenir una distancia física perquè aquestes son mesures sorgides de l’experiència i la ciència mèdica.

2. DÉU I PANDÈMIA. El Déu de Jesús es explicat d’una altra manera per Víctor Codina (jesuïta i teòleg) des de la condició humana sofrent i esperançada… “Els creients ens preguntem pel silenci de Déu davant de l’epidèmia. Per què Déu ho permet i calla? És un càstig? Cal demanar miracles? (…) No estem davant d’un enigma, sinó davant d’un misteri (…) Tot això no impedeix que ens queixem davant Déu per tant patiment, ni impedeix que constatem la brevetat, lleugeresa i vanitat de la vida (…)  No hem de demanar miracles a un Déu que respecta la creació i la nostra llibertat, i vol que nosaltres col·laborem en la realització d’aquest món limitat i finit. Jesús no ens resolt teòricament el problema del mal i del sofriment, sinó que a traves de les seves nafres de crucificat-ressuscitat ens obre a l’horitzó nou de la seva passió i resurrecció. Jesús, amb la seva identificació amb els pobres i els que sofreixen, il·lumina la nostra vida, i amb el do de l’Esperit ens dona força i consol en els nostres moments difícils de sofriment i passió”.

3. DÉU AMB LES VÍCTIMES I ELS CIENTÍFICS... El jesuïta i teòleg Codina es planteja un interrogant… “On es Déu? És en les víctimes de la pandèmia, en els que pateixen i moren, en el personal mèdic que atén els afectats, en els científics que busquen vacunes, en tots els col·laboren i ajuden per solucionar el problema, en els que resen pels altres, en els que difonen esperança”.

“EL PREGÓ. La pandèmia es analitzada en un número extraordinari del mensual eclesial “El Pregó” (número 582). Diversos articles constitueixen una reflexió crítica sobre les relacions amb els altres, la natura i Déu. El seu títol: “La sotragada de la Covid-19”

Comparteix aquesta entrada