Discurs del nou director de El Periódico en espanyol. Precisions…

451

Controvèrsia sobre política lingüística entre Albert Sáez, nou director de “El Periódico”, i el signant d’aquesta crònica (Oriol Domingo), que es va desvincular de “La Vanguardia” el febrer del 2.014 a la tercera vegada de ser censurat en la secció digital “In saecula saeculorum”.

1. Albert Sáez i el signant publiquen a “Foc Nou”. Sáez forma part del seu consell de direcció. Escriu en la secció “En defensa de la política”. El seu darrer article es titula “La por transhumanista”. El signant escriu en la secció “Contrapunts”. La seva darrera crònica es titula “Déu i mort en temps de coronavirus apocalíptic”. Aquesta revista ofereix articles d’opinió, anàlisi, informació d’actualitat social i eclesial. Pretén ser un referent de sectors renovadors i oberts del cristianisme.

2. Albert Sáez ha fet el seu discurs de presa de possessió com nou director de “El Periódico” en espanyol. Una idea que ha exposat és aquesta: “Dicen que lo importante son las preguntas y no las respuestas. Lo sabemos bien los periodistas. Planteo una pregunta. ¿Por qué la gente tiene que leer ‘El Periódico’”.

3. Qui subscriu ho comenta en un tuit. “Albert Sáez, nou director de ‘El Periódico’, demana preguntes al fer-se càrrec de la direcció entre els companys de redacció a Catalunya. ¿Per què no has fet el discurs en català? Tota una declaració d’intencions. Significatiu. Que trist, Albert, que trist”.

4. Sáez respon en un altre tuit. “Perquè 30 persones de ‘El Periódico’ treballen a la delegació de Madrid i estaven connectades per videotrucada. Em  sembla un gest de bona educació. No sé tu com ho veus”.

5. El signant respon en un altre tuït. “Seria un gest de bona educació dels companys de ‘El Periódico’ a Madrid que comprenguessin, després de tants anys, el català, idioma fàcil d’entendre. Podria proposar-se un curset elemental de català pels qui treballen a un diari català. Política es pedagogia”.
 
6. De fet, Sáez, en el seu discurs en espanyol, va explicar als seus companys de Barcelona i Madrid l’estima pel verb en català “enraonar”. ENRAONAR: Parlar. Discutir, examinar en una conversa. ENRAONAT: Conforme a la raó. Que obra segons la raó. Certament entre Madrid i Barcelona, entre Espanya i Catalunya, hi ha dèficit d’ENRAONAMENT: acció d’enraonar.

 

 

 

Comparteix aquesta entrada