Alemanya, Catalunya… ¿I Espanya on es?

257

1. Alemanya, Catalunya i altres països han celebrat el 75 aniversari del final de la segona guerra mundial i la victòria sobre el nazisme. Cerimònies austeres degut al coronavirus que afecta a tot el món.

2. A la cerimònia de Catalunya hi han participat representants de JxCat, ERC i PSC. És un acte que es celebra des de fa dècades davant l’estàtua de Josep Clarà dedicada als voluntaris catalans i emplaçada al costat de la seu del Parlament.

3. A l’acte de Berlin hi han assistit la cancellera Àngela Merkel, el president Frank-Walter Steinmeier els presidents de les dues cambres legislatives i del Tribunal Constitucional. Steinmeier ha afirmat: “El 8 de maig de 1945 va ser el final de la dictadura nazi, la fi de nits i bombes i marxes de la mort, de crims alemanys sense precedents i de la fallida de la civilització que va suposar l’Holocaust (…) Avui els alemanys haurien d’alliberar-se dels nous nacionalismes, de la fascinació de l’autoritarisme… de l’odi i l’agitació de la xenofòbia i el menyspreu per la democràcia perquè són vells esperits malignes coberts només d’una nova aparença”. El sobiranisme català, com tots els sobiranismes democràtics i pacífics del mon, comparteix les paraules de Steinmeier… i el preocupa que Espanya retorni a un règim predemocràtic, espanyolista i autoritari.

4. I ¿Espanya on és? L’ Espanya del 2020 no ha celebrat el 75 aniversari de la derrota del nacionalsocialisme. Ni la monarquia, ni el Govern PSOE/Podemos, ni l’oposició (PP, VOX, CS), ni les dues cambres legislatives, ni el Tribunal Constitucional, ni el Tribunal Suprem. Significatiu. Catalunya no és Espanya. Aquí ho deixo.

5. Darrer apunt. El Tribunal Constitucional alemany i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea estan enfrontats a propòsit del deute públic anunciat pel Banc Central Europeu. Combat entre gegants. El Tribunal Suprem de la UE també pot xocar amb el Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem espanyols. El sistema judicial espanyol te les de perdre. Primer, perquè en aquest cas estan en joc els drets i les llibertats de les persones (exiliats, presos i perseguits polítics). Segon, perquè el sistema judicial espanyol, hereu del franquisme, està desprestigiat a Europa.

 

Comparteix aquesta entrada