“Caurà damunt vostre la sang de tots els justos” (Jesús als jutges)

247

Debat sobre els presos polítics catalans durant el confinament pel coronavirus. Els cristians que interpel·lin als jutges segons l’Evangeli no han de tenir por davant cap tribunal.  

1. NO A MARCHENA. Entre el que propugnen el jutge Manuel Marchena i els seus companys…  i el que defensen Tomàs d’Aquino, i els Papes Joan XXIII i Francesc…  www.avantguarda.cat opta per aquests tres darrers. “Justícia sense misericòrdia és crueltat” (Tomàs d’Aquino). “Sense misericòrdia no hi ha justícia” (Francesc). Fins i tot, l’actual episcopat català, que en conjunt ha perdut  l’esperit profètic d’altres temps, va escriure en un comunicat (14 desembre 2019): “El Papa sant Joan XXIII va afirmar que es preferible fer servir el remei de la misericòrdia que no pas empunyar les armes de la severitat; no es precisament condemnant com cal atendre les necessitats del nostre temps”.

2. MISSATGE CRISTIÀ. Tomàs, Joan XXIII, Francesc sintonitzen amb el missatge cristià. Jesús de Natzaret  va formular dures acusacions als mestres de la llei i els fariseus per la seva lectura, interpretació i aplicació inhumana de la legislació. Els mestres de la llei d’ahir son els jutges d’avui. Marchena i els seus col·legues haurien de llegir el capítol 23 de l’Evangeli de Mateu i aplicar-lo si optessin per ser bons cristians i bon jutges. L’episodi se situa entre l’entrada de Jesús a Jerusalem, Diumenge de Rams, i el complot que hi hagué per detenir-lo, jutjar-lo, torturar-lo, condemnar-lo i crucificar-lo com un perillós criminal violent.

3. Val la pena transcriure part d’aquest text. Jesús parla al poble sobre els mestres de la llei: “Feu i observeu tot el que us diguin, però no actueu com ells, perquè diuen i no fan (Mt 23, 3)

4. Jesús diu als mestres de la llei: “Ai de vosaltres mestres de la llei i fariseus hipòcrites, que pagueu el delme de la menta, del fonoll i del comí, però heu abandonat les coses essencials de la llei: la justícia, l’amor i la fidelitat” (Mt 23, 23).

5. Jesús els hi diu: “Ai de vosaltres, mestres de la llei i fariseus hipòcrites, que purifiqueu per fora copes i plats mentre per dins els teniu plens de rapacitat i cobdícia!” (Mt 23, 25).

6. Jesús els diu: “Ai de vosaltres, mestres de la llei i fariseus hipòcrites, que sou com sepulcres emblanquinats: de fora sembleu bonics, però per dintre son plens d’ossos de morts i de tota mena d’impuresa! Igualment vosaltres, de fora sembleu justos, però per dintre sou plens d’hipocresia i de maldat” (Mt 23, 27-28).

7. Jesús els hi diu: “Serps, cria d’escurçons! Com podeu escapar-vos de ser condemnats a l’infern? Es per això que jo us envio profetes, savis i mestres: a uns els matareu i crucificareu, a d’altres els assotareu a les vostres sinagogues i els perseguireu de ciutat en ciutat. Per això caurà damunt vostre la sang de tots els justos vessada arreu de la terra (…) Em veritat  us dic que tot això caurà sobre aquesta generació” (Mt 23, 32.36).

8. INTERROGATORI A MARCHENA. Preguntes al jutge Manuel Marchena: ¿Compartiu les paraules de Jesús? ¿Les rebutgeu? ¿Heu intentat alguna vegada actuar segons l’esperit cristià en l’exercici  de la vostra funció? ¿Per que no fer-ho ara en Setmana Santa? ¿Per què no fer-ho en aquest temps de confinament? ¿Per què no teniu en compte que els exiliats polítics catalans són lliures a Europa i tractats com persones demòcrates i pacífiques?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix aquesta entrada