L’ofensiva judicial contra Torra causa una greu crisi constitucional

239

L’ofensiva del poder judicial d’Espanya contra el president de Catalunya, Quim Torra, provoca una greu crisi constitucional a l’estat espanyol

1. Gonzalo Boye, advocat dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra defensa aquesta tesi que ha exposat al programa “Tot es mou” de TV3. La crisi constitucional es produiria si el Parlament retirés a Torra la seva acta de diputat com ho exigeix la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem. La intromissió judicial es un atac al Parlament que perdria la seva sobirania i quedaria ferit de mort si el Parlament fes cas de la JEC i del TS. A partir d’aquest moment el mateix podria succeir en tots els Parlaments existents a l’Estat i també a les Corts Generals. El poder legislatiu desapareixeria perquè quedaria en mans del poder judicial.
Espanya contra Europa

2. L’advocat Boye es refereix a aquesta greu crisi constitucional en un article a www.elnacional.cat titular “Europa ens mira”. Escriu: “Des d’una perspectiva estrictament europea, el que està quedant en evidència és l’existència d’una clara disfunció entre l’ordenament jurídic nacional, mai millor dit, i el de la Unió; unes normes incompatibles amb les comunitàries, una visió del dret contrària a l’europea i una manera d’aplicar la llei que repugna a les democràcies consolidades”.

3. Boye afegeix: “La condemna dels membres de l’anterior Govern, per un inexistent delicte de sedició, així com la persecució dels exiliats pel mateix i inexistent delicte, contrasta amb la interpretació que, dels mateixos fets i les mateixes proves, han fet els tribunals d’altres estats membres. La falta d’harmonització dels ordenaments jurídics i, especialment, l’àmbit penal dins d’una Unió sense fronteres atempta directament contra el dret a la lliure circulació”.

4. Conclou: “Els exemples citats afecten l’essència del problema: unes altes instàncies jurisdiccionals que no és que no siguin independents, que ho són, sinó que tenen agenda política pròpia i que, a més, no tenen cap tipus de contrapès com a poder de l’Estat, amb el perill que això comporta per a qualsevol sistema que es vulgui definir com a democràtic”

Comparteix aquesta entrada