Junqueras lliure deia que l’estat espanyol  “ens enganya sempre”

543

L’acord d’investidura entre PSOE, Podemos i ERC provoca critiques dures i raonables de JxCat i altres sectors de l’independentisme català contra el partit liderat per Oriol Junqueras. Ho critiquen amb arguments del propi Junqueras.

1. DEL JUNQUERAS LLIURE A L´EMPRESONAT. Una contradicció de fons i significativa. El Junqueras lliure no és el Junqueras segrestat. El Junqueras en llibertat propugnava uns plantejaments que son contraris als que defensa el Junqueras en presó. Junqueras en una entrevista amb Mònica Terribas, Catalunya Ràdio (08.11.2012), va explicar el que deia a tothom i en tot moment… “Nosaltres estem convençuts que negociar amb l’estat espanyol no té cap sentit, perquè l’estat espanyol sempre incompleix tots els acords a què arriba, no és de fiar”. La periodista va indicar que el líder d’ERC havia dit que calia esgotar aquesta via. Junqueras va insistir: “Nosaltres estem convençuts que parlar amb l’estat espanyol no té sentit i estem convençuts que l’estat espanyol no voldrà parlar i que, si vol parlar, ens enganyarà, perquè ho ha fet sempre”. Dos anys després (06.11.2014) Junqueras lliure deia segons recollien els  diaris digitals:  “Es inviable negociar amb l’estat espanyol com una comunitat autónoma (…) La negociació amb l’estat espanyol només es pot fer d’igual a igual (…) L’experiència ens ensenya que no té sentit negociar amb un estat que sempre diu que no i quan diu que sí, no compleix”. Aquests arguments son emprats ara pels sobiranistes crítics amb la postura actual d’ERC.

2. TRIFACHITO AUTONOMISTA. ERC no es fiava del sistema espanyol ni dels seus partits, segons el Junqueras en llibertat. Però l’actual direcció d’ERC, amb Gabriel Rufián i Joan Tardà,  defensa que es preferible donar suport al candidat del PSOE del 155 repressor que ser solidaris amb els reprimits pel 155. Una explicació a aquest canvi de rumb és que s’està coent un tripartit (PSOE, PP, ERC) a Catalunya. Un tripartit que només pot ser un trifachito autonomista.

3. L’UNIONISME GUANYA GRÀCIES A ERC. La forma com s’ha gestat l’acord PSOE/Podemos/ERC és un èxit de l’establisment espanyolista (monarquia, PSOE, poders mediàtics  i, diguin el que diguin, de les diverses faccions de l’ultradreta espanyola). L’unionisme guanya en els primers moviments de la partida d’escacs del 2020, gràcies a ERC. Un dels grans objectius de l’unionisme és trencar la unitat del sobiranisme català. ERC, de fet,  menysprea aquesta unitat. L’obsessiona ser el partit teoròricament sobiranista que ocupi el primer lloc com en el seu dia Ciudadanos va ser el primer partit espanyolista  a Catalunya i ara està en runes. ERC vol expressament oblidar que, en la relació entre Espanya i Catalunya, el sobiranisme / independentisme català és més potent a Catalunya, a l’estat espanyol i a la Unió Europea si es presenta unit i no de manera fragmentada. El sobiranisme català també és més eficaç si dialoga però sense donar suport, ni votant a favor ni amb l’abstenció, al candidat que avala la repressió del 155. 

 4. ESCAC I MAT. ERC es mou pel tauler d’escacs d’una manera que no se sap si juga amb les blanques o amb les negres, ni a quin rei defensa o a quin pretén fer escac  i mat.  Les partides d’escac solen ser llargues. Cada moviment requereix preparació, reflexió, paciència, serenitat, coherència, estratègia, imaginació. No té res de repressió. És un joc civilitzat i pacífic.

Comparteix aquesta entrada