Espanya ha d’escoltar al Papa que parla dels regnes que fan fallida

518

El Papa Francesc contra el poder basat en les armes

El conflicte entre Espanya i Catalunya és un de tants avui i des de fa temps al món. El Papa Francesc  adverteix una i altra vegada que un regne fa fallida si es basa en el poder de les armes. Espanya l’hauria d’escoltar.

1. ESPANYA POLICIAL I ARMAMENTISTA. El Regne d’Espanya, amb dures accions policials observades a tot el món i venedor d’armes a dictadures monàrquiques com l’Aràbia Saudita, hauria d’atendre el missatge de Francesc, un Papa de reconeguda autoritat moral internacional.

2. ARMES CONTRA LA PAU. El Papa Francesc ja es va pronunciar al respecte a la Conferència per a un món lliure d’armes nuclears i per un desarmament integral, celebrada al novembre de 2017 a Roma. “L’espiral de la cursa d’armaments no coneix parada i els costos de modernització i desenvolupament de les armes, no només nuclears, representen una despesa considerable per a les nacions, fins al punt d’haver de posar en segon pla les prioritats reals de la humanitat sofrent: lluita contra la pobresa, promoció de la pau, realització de projectes educatius, ecològics i sanitaris, desenvolupament dels drets humans (…) Les relacions internacionals no poden ser dominades per les forces militars, les intimidacions recíproques, l’ostentació dels arsenals bèl·lics (…) Els armaments, que tenen com a efecte la destrucció del gènere humà, són fins i tot il·lògics en el pla militar”.

3. REGNES FRÀGILS. Francesc va insistir en això un any després, 25 de novembre de 2018, a l’hora de Àngelus a la plaça de Sant Pere. “La història ensenya que els regnes fundats sobre el poder de les armes i sobre la prevaricació són fràgils i abans o després acaben fent fallida”.

4. DIÀLEG, SI; ARMES, NO. El missatge de Francesc ha tornat a donar-se ara, 24 de novembre de 2019, al Memorial de la Pau, Hiroshima. “Si realment volem construir una societat més justa i segura, hem de deixar que les armes caiguin de les nostres mans. ‘No és possible estimar amb armes ofensives a les mans’ (Discurs de Pau VI a les Nacions Unides, 4 octubre 1965). Quan ens lliurem a la lògica de les armes i ens allunyem de l’exercici del diàleg, ens oblidem tràgicament que les armes, abans fins i tot de causar víctimes i ruïnes, tenen la capacitat de provocar malsons, exigeixen enormes despeses, detenen els projectes de solidaritat i de treball útil, alteren la psicologia dels pobles”.

5. PAU DESARMADA O NO ES PAU. Francesc conclou. “La veritable pau només pot ser una pau desarmada”. Comentari … El poder espanyol ha de tenir en compte les sàvies paraules del Papa. I també la crida de Jesús de Natzaret a la responsabilitat dels que ostenten el poder. “Qui tingui orelles per a sentir que senti” (Lluc 8, 8).

Comparteix aquesta entrada