Bisbes catalans a la presó i a l’exili  

422

Els bisbes catalans poden anar a la presó i a l’exili… si fan una malifeta, o són perseguits a causa de la transmissió de l’Evangeli alliberador de Jesús, o són víctimes de la repressió, o si visiten els exiliats i presos comuns o polítics com succeeix ara Catalunya

1. Els bisbes ¿han visitat els exiliats i presos polítics catalans? ¿Per què ho han fet o no ho han fet? ¿Pensen fer-ho? ¿Els agradaria als bisbes rebre visites si ells fossin els tancats en centres penitenciaris? Els bisbes podrien argumentar que ells ja demanen que es pregui pels presos i les seves famílies però que ells, com a bisbes, han de mantenir-se neutrals perquè hi ha diversitat d’opinions sobre si el president de Çatalunya, mig Govern i dirigents cívics han de de ser o no perseguits per l’estat espanyol.

2. ¿Neutralitat? L’episcopat no pot ser neutral ni equidistant entre els carcellers i les víctimes. No és pot ser neutral entre el sistema judicial espanyol que maltracta als presos polítics catalans com terribles criminals violents i la justícia democràtica dels països d’Europa que els tracta com demòcrates, gent pacífica i estan lliures al carrer. L’episcopat no pot ser submís davant un sistema judicial sever i venjatiu, sense sentit humanitari i misericordiós.

3. El Papa Francesc ha visitat nombroses presons durant el seu pontificat como ja ho va fer quan era arquebisbe de Buenos Aires. En una audiència general (10 setembre 2014)  Francesc va dir: “L’Església es mare i ens ensenya que el que és essencial de l’Evangeli és la misericòrdia. El cristià ha de ser necessàriament misericordiós. L’Església ha de comportar-se com Jesús. No ha de donar només lliçons teòriques sobre l’amor i la misericòrdia. La mare Església, com Jesús, ha d’ensenyar amb l’exemple. La mare Església ha d’estar a prop dels qui estan a la presó”.

4. Els bisbes tenen el deure de visitar els exiliats i els presos, siguin creients o no. I cal explicar-ho. Visitar presos i exiliats no és partidisme. Visitar presos i exiliats te un caràcter humanitari. Te un contingut cristià perquè és una exigència de l’Evangeli i és coherent amb el seu missatge. Jesús ho deixa molt clar en l’episodi o paràbola del decisiu judici final. Són benaurats o beneits els que visiten presos. Són maleits el que no els visiten, ¿Que volen ser els bisbes catalans? ¿Beneits o maleïts?

Comparteix aquesta entrada