Espanya supremacista

349

Els partits del repressiu 155 (PP, PSOE/PSC, C’s i sectors de Podemos) acusen al republicanisme sobiranista català de supremacisme, però els fets indiquen que el que hi ha és l’Espanya supremacista.

1. El supremacisme defensa que un grup racial, sexual, religiós, lingüístic, nacional… es superior a una altra raça, sexe, religió, llengua o nació que resten discriminades.

2. Hi ha l’Espanya supremacista en matèria lingüística. L’espanyol o castellà és la única llengua permesa al Congrés de Diputats i al Senat que teòricament són les institucions on el poble amb les seves diversitats està representat. Està prohibit que els parlamentaris puguin expressar-se en ambdues cambres en les altres llengües (català, basc, gallec). Mentre, al Parlament de Catalunya, habitualment amb majoria autonomista i ara republicana, els diputats poden expressar-se lliurement en català i en espanyol o castellà.

3. Espanya practica el supremacisme lingüístic. Catalunya, no. El supremacisme lingüístic espanyol imposat a la força ve de lluny. L’atribució de la llengua com vehicle d’identificació i construcció nacional es remonta a l’any 1492 gràcies a una famosa frase de l’autor de la Gramática castellana, Antonio de Nebrija: “Siempre la lengua fue compañera del imperio”.

4. També hi ha un supremacisme nacional espanyol. Espanya considera que a l’estat només hi ha una nació, que és Espanya. No admet que altres nacions, com Catalunya, sigui una nació. El supremacisme nacionalista espanyol tracta a Catalunya com una simple regió, i no li reconeix la llibertat i els drets d’una nació.

5. Un cas del supremacisme espanyol es el discurs que va pronunciar l’espanyol José Borrell en un míting organitzat fa poc pel PP, PSC, C’s, Sociedad Civil Catalana i grups ultres. Borrell: va dir: “Cal desinfectar Catalunya. Si el 48% dels catalans són independentistes, això vol dir que aquest país està malalt”. Borrell no ha demanat perdó. Miquel Iceta, Ines Arrimadas, Garcia Albiol no han denunciat aquestes paraules.

6. La demagògia del supremacisme nacionalista espanyol és sectària I parcial. Ho expressa un tuït de Bernat Berenguer. “És supremacisme dir que els migrant de la resta de l’estat a Catalunya (com tres dels meus avis) van venir a construir Catalunya. Sí. Però primer varen fugir de la misèria provocada pels ‘señoritos’ franquistes als que Arrimadas i Albiol representen”.

 

Comparteix aquesta entrada