El Papa argentí, independentista reincident

212

L’argentí Jorge Bergoglio, avui Papa Francesc, és independentista reincident. Seria perseguit pel règim espanyol, i seria un exiliat a pres polític.

  • 1. Bergoglio, quan era arquebisbe de Buenos Aires, va escriure fa sis anys el pròleg de “Memoria, coraje y esperanza. A la luz del Bicentenario de la Independencia de América Latina”, del que és autor Guzmán Carriquiry Lecour (vicepresident de la Pontificia Comissió per Amèrica Llatina). Ara Bergoglio, ja com Papa Francesc, escriu també el pròleg de la segona edició d’aquest llibre que s’acaba de publicar.

    2. El Papa Francesc és reincident en el seu plantejament a favor dels nombrosos pobles de l’Amèrica Llatina que han aconseguit la seva independència de les antigues potències colonials com l’espanyola. Parla de debat, projecte històric, esperança, mobilitzacions, llibertat i alliberament.

    3. Francesc fa una crida: “El Bicentenari de la Independència és una bona ocasió per aixecar el vol i mirar horitzons més grans”.

    Exposa: “Fan falta seriosos i apassionats debats sobre el nostre passat, present i futur. Necessitem conrear i debatre projectes històrics que apuntin amb realisme cap a una esperança de vida més digna per a les persones, famílies i pobles llatinoamericans. Urgeix poder definir i emprendre grans objectius nacionals i llatinoamericans, amb consensos forts i mobilitzacions populars, més enllà d’ambicions i interessos mundans i lluny de maniqueismes i exasperacions, d’aventures perilloses i explosions incontrolables “.

    Deixa constància que el Bicentenari de la independència interpel·la: “Més que acomodar-nos en la indiferència, se’ns desafia a aixecar utopies d’autèntica llibertat i alliberament integral, sostingudes per una renovada gesta patriòtica.  Commemorar el Bicentenari serveix avui per recollir el llegat interpel·lant i les qüestions irresoltes que ens va deixar la Independència i afrontar totes les tasques pendent. No desaprofitem els grans esdeveniments de la nostra història “.

Comparteix aquesta entrada