Milers de firmes a favor de la candidatura dels Jordis al Nobel de la Pau

420

La iniciativa d’una ciutadana italiana resident a Catalunya a favor de la candidatura dels dos Jordis, Sánchez i Cuixart, ha aconseguit de moment quasi 68 mil signatures.

1. El motiu per promoure aquesta candidatura es basa en que Jordi Sánchez (ANC) i Jordi Cuixart  (Omnium Cultural) son dirigents d’aquestes entitats que des del 2012 organitzen els grans 11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, en defensa del dret d’autodeterminació del poble català. Són manifestacions multitudinàries, respectuoses amb tothom, reivindicatives, festives, pacifiques. Aquestes Diades, pel seu gran caràcter mobilitzador i cívic, són úniques i exemplars arreu del món.

2. Els dos Jordis, però, estan a la presó degut  al sistema judicial espanyol malgrat que no han estat jutjats ni sentenciats. El president de Catalunya i membres del seu govern és troben en la mateixa situació injusta a l’exili o a la presó. Promoure la candidatura dels dos Jordis al Premi Nobel de la Pau servirà per tal que s’intensifiquin les contradiccions del règim espanyol i per internacionalitzar el conflicte.

3. Hi ha un precedent. El pacifista Lluís Maria Xirinachs, sacerdot i polític, estava a la presó de Carabanchel a finals de la dictadura franquista acusat, ai las, de defensar el dret d’autodeterminació dels pobles. Va crear-se una comissió per promoure la candidatura de Xirinachs al Nobel de la Pau. Una trentena de professors universitaris foren els primer en signar. Antoni Badia Margarit, Ramon Trias Fargas, Josep Antoni Gonzalez Casanovas, Joaquim Molas, Joan Ramon Capella, Jesús M. Rodés, Isidre Molas, Jesús Salvador, Emili Giralt, Joan Oliver, Antoni Jutglar, Jordi Casassas, Pere Lluis Font, Octavi Fullat, Jacint Ros Hombravella. Al final, Xirinachs fou acceptat com a candidat oficial al Premi Nobel de la Pau l’any 1975. Antoni Tàpies i Joan Brossa també col·laboraren amb les seves obres i textos amb la Comissió pro-Nobel Xirinachs.

Comparteix aquesta entrada