El Papa condemna la presó preventiva com l’aplicada als presos polítics catalans

490

El Papa Francesc sempre condemna la presó preventiva com l’aplicada actualment pel règim espanyol contra els presos polítics catalans (president i consellers del Govern, els dos Jordis).

1. Nombrosos juristes catalans, espanyols i europeus s’han manifestat contra la presó preventiva sol·licitada pel fiscal general, José Manuel Maza, mort fa pocs dies, i dictada per Carmen Lamela, jutge de l’Audiència Nacional, contra polítics catalans convertint-los en presos polítics. L’Audiència Nacional espanyola té fortes connotacions franquistes segons opinió generalitzada en sectors judicials i polítics.

2. El Papa Francesc ha expressat la seva postura contrària a la presó preventiva, per exemple, en un discurs a una delegació de l’Associació Internacional de Dret Penal. Va dir: “La presó preventiva constitueix una altra forma contemporània de pena il·lícita oculta, més enllà d’un vernís de legalitat, quan de forma abusiva procura un avançament o bestreta de la pena, prèvia a la condemna, o com a mesura que s’aplica davant la sospita més o menys fonamentada de un delicte comès. La qüestió dels detinguts sense condemna s’ha d’afrontar amb la deguda cautela, des del moment que es corre el risc de crear un altre problema tan greu com el primer, si no pitjor: el dels reclusos sense judici, condemnats sense que es respectin les normes del procés”.

3. Francesc explica per què parla d’aquestes qüestions. Diu: “El  desenvolupament d’una justícia que respecti la dignitat i els drets de la persona humana, sense discriminacions toquen directament la dignitat de la persona humana. I, per tant, interpel·len l’Esglèsia en la seva missió d’evangelització, de promoció humana, de servei a la justícia i a la pau”.

Comparteix aquesta entrada