Missa inconstitucional en la Diada Nacional de Catalunya

454

Missa en la Diada Nacional de Catalunya en sufragi i acció de gràcies pels defensors de les llibertats catalanes i per tots els patriotes que han lliurat la seva vida al servei de Catalunya. Missa inconstitucional perquè situa els drets i les llibertats de Catalunya més enllà de la Constitució espanyola.

1. Aquesta missa és una tradició centenària organitzada per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. La pregària cristiana implica un compromís per transformar les persones i la realitat segons els valors de l’Evangeli. La celebració és presidida per Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat.

2. El pare Bausset escriu molt i be sobre qüestions cíviques des d’una perspectiva cristiana. Sobre el Déu de Jesús explica: “El Déu en qui creiem no és un Déu “opiaci” que ens abstreu de la realitat o que aliena la nostra consciència. Per això no creiem que la religió sigui l’opi del poble. Al contrari, el Déu dels cristians és un Déu que ens desvetlla per tal de viure compromesos en la lluita a favor de la justícia, l’alliberament i la dignitat dels homes, les dones, els pobles (…) El Déu dels cristians no és el Déu de les prohibicions, les amenaces, la por. El Déu de Jesús és el Déu compassiu, que pateix i ens mou a la compassió (a patir amb els qui pateixen) i ple de bondat, amic de la vida, que acull, estima i cura aquells que tenen el cor ple de ferides”.

3. Sobre el Déu cristià i els drets humans, el pare Bausset diu: “El Déu dels cristians és el Déu del bisbe Santiago Agrelo que ha alçat la seva veu pel tracte que reben els immigrants i ha denunciat la immoralitat de l’exministre Fernández Díaz per l’acció de la policia a Ceuta i a Melilla. Per això l’Església ha de ser, sobretot, el conjunt d’homes i dones que treballen per la pau, la justícia, la defensa dels drets humans, dels més desvalguts, i per l’alliberament dels pobles oprimits”.

4. Sobre les urnes i les armes, el pare Bausset comenta: “Si es persegueix els fabricants d’urnes, també és perseguirà els d’armes? A aquesta pregunta i a d’altres, ja sé quina serà la resposta que donarà el Govern de Madrid. I és que fabricar urnes (i comprar-ne) per al referèndum a Catalunya pot ser un motiu per sancionar la Generalitat i les empreses que fabriquen les urnes. Però no passa res quan en compte d’urnes es fabriquen (i es venen armes). Certament que és inversemblant que la fiscalia pugui actuar contra la Generalitat de Catalunya per comprar unes urnes i pel contrari aquesta fiscalia no actuï contra els qui fabriquen i venen armes. Això demostra el nivell democràtic de l’Estat espanyol”.

5. El monjo conclou: “Així és com funciona la justícia espanyola. Votar no pot ser mai un delicte, i exercir el dret a opinar no pot ser un motiu per una condemna d’inhabilitació. Per això fins que la justícia no reconegui que el dret a defensar les pròpies idees i a elegir lliurement un camí per a Catalunya, és això, un dret, viurem en una democràcia de baixa intensitat”.

(Missa a la Basílica de Santa Maria del Mar, Barcelona, a les 10 h. de l’11de Setembre)

Comparteix aquesta entrada