Rebuig internacional a ocupar Parlaments com propugnen Margallo i Maduro

349

Condemna internacional a l’ocupació dels Parlaments com propugnen José Manuel García-Margallo i Nicolas Maduro. Aquest rebuig dona esperança a que el Parlament de Catalunya serà respectat pel sistema polític espanyol.

1. L’ex ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Garcia Margallo és, sota una aparença dialogant, un dels personatges més durs del PP. És partidari d’ocupar i desallotjar el Parlament de Catalunya si el Govern i el Parlament catalans celebren el referèndum, d’autodeterminació, afer del que el Govern d’Espanya és nega unilateralment a parlar. L’espanyol Margallo amenaça però el president veneçolà Maduro ha passat de les amenaces a la seva realització. Chavistes de Maduro han assaltat el Parlament de Veneçuela.

2. La reacció internacional de condemna contra l’ocupació d’un Parlament, en aquest cas a Caracas, ha estat immediata i generalitzada. Les condemnes procedeixen de nacions com Colòmbia, Argentina, Brasil, Paraguai, Uruguai. Fins i tot, un diari tant unionista com La Vanguardia dedica un semàfor vermell a Maduro: “La descomposició en les institucions veneçolanes es va fer evident amb la irrupció de chavistes en el legislatiu, de majoria opositora. L’ONU i el Parlament europeu han condemnat l’atac a un símbol de la democràcia”.

3. Hi ha reaccions molt significatives. El secretari general de l’OEA (Organització dels Estats Americans), Luís Almagro, afirma: “El règim de Maduro torna a escollir el camí de la violència per silenciar la dissidència política amb un atac premeditat sobre la institució que és el símbol de la representació popular de l’Assembla Nacional. Quan la veu del poble és silenciada amb armes i violència es perquè ja no queda res de la democràcia. La utilització del terror sobre els ciutadans i les institucions revela que la repressió constitueix una acció sistèmica amb que el govern pretén assegurar-se continuar en el poder”.

4. La portaveu del Departament d’Estat dels Estats Units, Heather Nauert, condemna l’acció dels chavistes ocupant el Parlament. Diu en un comunicat: “Aquesta violència perpetrada durant la celebració del dia de la independència de Veneçuela és un atac als principis democràtics dels homes i de les dones que lluitaren per la independència de Veneçuela fa 206 anys”.

5. El polític catalano-francès Manuel Valls denuncia: “El Parlament veneçolà ha estat atacat per milícies pro Maduro. Violències i intimacions inacceptables, Donem suport als nostres amics demòcrates”. 

Comparteix aquesta entrada