Carles Capdevila. Absència de Déu amb interrogants

747

Déu és absent en les paraules, els escrits i els gestos dedicats a la vida i a la mort del periodista Carles Capdevila. Però el que fou fundador i primer director del diari ARA va plantejar interrogants sobre el sentit de Déu.

1. Un dels seus llibres més significatius és “Entendre el món” que reuneix les entrevistes que va realitzar al diari ARA a onze savis, desde Zygmunt Bauman a George Steiner. Les converses tracten del paper de la filosofia, les creences, les religions, l’educació en un món carregat d’incertesa i d’esperança. ¿Es pot imaginar algun dia un món sense religió? va preguntar a C. Fraenkel, autor de “Enseñar Platón en Palestina”. Fraenkel va contestar: “Quan va caure el Mur de Berlín hi havia la impressió que els valors occidentals liberals s’escamparien per tot el món. Crec que una de les coses interessants és que entre el 1990 i ara ens hem adonat que la religió no desapareixerà. La tesi de la secularització és falsa. El punt de vista de Max Weber era que el progrés científic i tecnològic adoptarien gradualment el paper de la religió, i no és el cas. Ja no podem ser optimistes respecte al fet que la raó, a més d’explicar-nos el món, ens pugui oferir una vida plena de significat dins aquest món”.

2. Carles Capdevila va signar l’agost del 2015 el reportatge “Silenci: 24 hores a Poblet” a l’ARA sobre la seva estada durant un dia i mig al monestir de Poblet. Capdevila recull una frase del prior Lluc Torcal (ambdós a la fotografia): “La vocació ve de Déu. És ell qui ens demana que siguem testimoni de la seva presència”. Capdevila va deixar constància de la seva experiència amb la comunitat cistercenca emprant el seu humor fi: “Constato que en 24 hores he resat més que en els últims 24 anys, i he estat més estona callat que en els últims 24 mesos. He entès algunes coses, però me n’han quedat moltes de pendents”.

Comparteix aquesta entrada