El Papa Francesc, segons Teresa Forcades

239

El nou llibre de la metgessa, teòloga, monja benedictina de Sant Benet de Montserrat i, de manera passatgera, activista política Teresa Forcades és “Els reptes del Papa Francesc. Moviments de renovació en l’Església catòlica actual”.

1. L’elecció del Papa Francesc a l’any 2013 va obrir un període de grans expectatives al món i específicament a l’Església sobre els reptes derivats de la tensió entre espiritualitat i institució, i del conflicte entre doctrina i experiència de vida. La cristiana Teresa Forcades analitza diversos aspectes d’aquesta realitat eclesial amb una triple constatació. Primera, el procés renovador no sembla que vagi tant ràpid com molts esperaven que fos. Segona, hi ha moviments de restauració que s’oposen a les reformes del concili Vaticà II (1962-1965). Tercera, la renovació de l’Església i de la societat sempre s’inicia per sota.

2. Teresa Forcades considera que la mil·lenària institució de l’Església té tres característiques que són frontalment contràries a l’Evangeli: la connivència amb el poder; la misogínia estructural; i el clericalisme. Els catòlics tenen la responsabilitat de donar-hi una resposta coherent amb la seva fe.

3. Forcades deixa constància de la missió eclesial. “L’Església catòlica –escriu- té una missió al món que va molt més enllà d’aquestes tres temes i ha d’afrontar uns reptes que van també molt més enllà. La seva missió passa per anunciar, amb la vida més que amb les paraules, l’obstinació de l’amor incondicional de Déu i el seu desconcertant desig d’estar amb nosaltres i de provocar-nos perquè siguem lliures”.

“Els reptes del Papa Francesc” (Viena Edicions). Teresa forcades

Comparteix aquesta entrada