Tian Riba, periodista: “Sóc un no creient desconcertat”

263

Tian Riba, brillant periodista i autor de la novel·la “L’home desconcertat”, diu que “sóc un no creient desconcertat”.

1. Així ho ha confessat en la presentació del llibre de Krzysztof Charamsa titulat “La primera pedra”. Charamsa és un sacerdot polonès que ha treballat al Vaticà, ha fet pública la seva homosexualitat i la seva relació amb un home, el català Eduard Planas. Charamsa es manifesta cristià. El conseller de Salut, Toni Comín, fou un dels presentadors de “La primera pedra”. Comín es homosexual, viu amb Sergi, i la parella te una filla adoptada, Laia. Comín es manifesta cristià.

2. Les circumstàncies personals i de fe cristiana que configuren a Krzysztof Charamsa, Toni Comín i a molts altres homes i moltes dones que viuen una situació similar pot desconcertar a una manera de ser i viure el cristianisme i a una manera agnòstica de concebre el cristianisme. Per això i per altres consideracions que ell podria aportar és comprensible que Tian Riba, periodista agut com informador i a l’hora d’opinar, reconegui el seu desconcert. “Sóc un no creient desconcertat”.

3. Benvingut al club on fe i agnosticisme conviuen i es barregen. Hi ha molts aspectes del cristianisme que desconcerten i que trenquen algunes lògiques dominants. Un exemple. Jesús conclou una de les seves paràboles amb aquestes desconcertants paraules: “Els darrers passaran a primers, i els primers a darrers” (Mateu, 20, 16).

4. Sí, benvingut al club en que es donen les més diverses situacions personals. Creients o cristians raonables, agnòstics raonables. Cristians dogmàtics, agnòstics dogmàtics. Indiferents que menyspreen la fe dels altres, indiferents que la respecten. Cristians i agnòstics que dubten, que busquen, que es comprometen a favor dels drets i de les llibertats de les persones i dels pobles.

Comparteix aquesta entrada