Nadal capgira el desordre establert

425

La llei injusta, la força bruta, la corrupció, la idolatria del diner, l’engany, la marginació dels febles, la manca de comprensió i de respecte, els atacs a la llibertat i a la consciència, el poder arbitrari, sectari, dèspota i assassí… constitueixen el desordre establert. Nadal capgira el desordre establert en les consciències i en el món.

     Nadal és Jesús. Humanitat fràgil d’infant amb ulls tristos i esperançats. L’home pels altres que passa pel món fent el bé en silenci i en acció, conscient de que els altres són germans i de que Déu és Pare misericordiós.

     Nadal és Maria. La dona que s’omple de l’esperit de Déu. Esperit misteriós, que humanitza, allibera, solidaritza, dona esperança i sentit a l’existència. Ella es la dona del Magnificat o càntic a Déu: “Les obres del seu braç són potents. Dispersa els homes de cor altiu, derroca els poderosos del soli, i exalta els humils. Omple de bens els pobres, i els rics se’n tornen sense res”.

     Nadal és Josep. Home bo, just, discret. Treballador. Company de Maria i pare de Jesús.

     Nadal és Betlem. Perifèria humana de la que el Papa Francesc parla sovint. Situat a la intempèrie del temps i de l’espai. Allunyat dels poders, dels temples, dels palaus.

     Nadal és el grup de pastors amb els seus ramats. Marginats. Els que treballen dur. 

     Nadal és l’estol de savis d’Orient. Personatges de saviesa humana, humil, generosa, esperançada. Cerquen i llegeixen els signes dels temps, de la terra, de l’univers, del cel.

     Nadal és l’estel. L’estelada que guia als savis d’Orient, d’Occident, del Nord, del Sud, d’arreu alliberant a persones i pobles dels Herodes poderosos.

     Nadal és Emmanuel. Déu amb nosaltres. Desconegut, intuit, desitjat, experimentat endins i més enllà, encarnat i transcendent. Misteriós.

     Nadal és la fugida a Egipte. Història mil·lenària i dolorosa d’exiliats, emigrants, refugiats, sense sostre, sense papers, desnonats, dels que ploren, estan sols, dels menyspreats i oblidats.

     Nadal és càntic. Glòria a Déu a dalt del cel i a la terra pau als homes que ell estima.

     Bon Nadal 2016/17

Comparteix aquesta entrada