Mas, Forcadell i sant Thomas Becket contra l’absolutisme del poder

218

Artur Mas i Carme Forcadell són casos emblemàtics del capteniment pacífic, lliure i de consciencia davant del poder com, en aquest cas, és l’estructura política espanyola. L’episodi de Thomas Becket es un sòlid referent històric per tothom, cristians i agnòstics.

1. El poder polític va seduir a Thomas Becket (1118-1170), però després la seva consciència el va fer enfrontar a aquest poder. Fou un home clau en la cúpula de la cort anglonormanda. Fou amic i íntim col·laborador del rei d’Anglaterra, Enric II, que el va nomenar lord canceller i arquebisbe de Canterbury per així controlar els afers eclesials.

2. Aquest plantejament polític-religiós va provocar un conflicte íntim en Thomas Becket. Davant del dilema d’escollir entre la fascinació del poder sometent-se al rei o la consciència, va optar per ser fidel a la seva consciència que, en el seu cas, implicava defensar la independència de l’Església.

3. Per tot això, l’antic amic i col·laborador del rei va patir menspreu, amenaces i persecució.  Va tenir que exiliar-se a França, encara que al cap de sis anys va retornar a Anglaterra. Enric II, però, va decidir fer-lo assassinar. L’assassinat de Thomas Becket per tres ciutadans armats enviats pel rei fou perpetrat a l’altar de la catedral de Canterbury. Era la nit del 29 de desembre de 1170, data en que es celebra la seva festivitat com sant.

4. El poder, per raons d’estat, va assassinar a Thomas Becket, però des de llavors, aquest personatge és símbol de la consciència, la llibertat, la dignitat, la fe i la resistència contra l’absolutisme del poder polític. Tant de bo l’exemple de Thomas Becket protegeixi i animi a Artur Mas, Carme Forcadell i a tots els que per fidelitat al poble que vol ser demòcrata, lliure, solidari i sobirà es troben en la seva situació.

Comparteix aquesta entrada