L’abat de Montserrat està preocupat per Catalunya

489

Regió7 publica una magnífica entrevista a l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler. L’abat està preocupat per Catalunya.

Tres preguntes del diari versen sobre la situació política catalana. L’abat contesta: “Em preocupa la situació de Catalunya. Veig la dificultat de sumar, i em ve al cap una frase de sant Benet, patró d´Europa. Diu que no hem de buscar el que em convé a mi mateix o al meu grup, sinó el que convé a la col·lectivitat, a la majoria; i això ens falta. Em preocupa el perill de crear una divisió dins la societat, i la solució passa pel mateix consell de sant Benet: buscar més el bé comú (…) Per les votacions que s´han fet, es veu que hi ha una mica més d´un cinquanta per cent en un costat i una mica menys en l´altre. Si això no se sap gestionar, i veient el que ha passat en altres llocs, pot portar a una divisió. Un monjo que va ser a Anglaterra el diumenge després del Brexit m’explicava que al matí va anar a missa a una església catòlica, i allà van pregar perquè el Brexit no suposés la divisió de la societat anglesa, i a la tarda va anar a vespres a una església anglicana, i allà van pregar pel mateix, perquè el resultat del referèndum havia sigut molt igualat (…) La corda està més tensa que abans. La situació em preocupa perquè té conseqüències a nivell humà, de prestació dels serveis socials. El missatge de Montserrat? Asseieu-vos, parleu i busqueu el que convé al conjunt, més que el que pot ser un interès de part”.

Les declaracions de l’abat Soler provoquen una sèrie de preguntes.

1. Totes les parts implicades en el procés sobiranista tenen la mateixa responsabilitat respecte d’una hipotètica divisió de la societat, o uns són més responsables que altres?

2. Qui divideix? La part que vol dialogar, o la part que és nega sistemàticament a fer-ho?

3. Qui divideix? El que planteja una via democràtica similar a las de Quebec i Escòcia, o el que s’oposa a aquesta via dialogant, civilitzada, democràtica i pacífica?

4. Qui divideix? El que posa les urnes al carrer per conèixer l’opinió de la ciutadania, o el que persegueix als demòcrates que posen les urnes i els porten als tribunals com delinqüents?

5. Qui divideix? Els que propugnen les llibertats i els drets de les persones i dels pobles, o els que no reconeixen aquests drets i aquestes llibertats?

6. Qui divideix? Els que propugnen els seus objectius polítics per la via pacífica, o els que no deixen propugnar aquests objectius encara que sigui pacíficament?

7. Qui divideix? Els que defensen la sobirania catalana donant la cara, o els que conspiren d’amagat tal com reflecteixen les converses de l’encara ministre de l’Interior  i de l’anterior cap de l’Oficina Antifrau?

8. Quina responsabilitat tenen els mitjans de comunicació, d’aquí i d’allà, inclosa la radio i la televisió de la Conferència Episcopal Espanyola, que tergiversen el plantejament sobiranista català pacífic i democràtic?

9. Quina responsabilitat té l’Església, sobretot l’episcopat, que en aquests moments crucials no explica que la Doctrina Social de l’Església defensa els drets i les llibertats de les persones i dels pobles com Catalunya?

Comparteix aquesta entrada