Silencis de l’arquebisbe Omella sobre la responsabilitat de l’Església

405

La postura de Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, sobre els mitjans de comunicació i l’autodeterminació no és la del sector més retrògrad de l’episcopat espanyol però manté silenci sobre la responsabilitat de l’Església. Silenci còmplice.

1. Omella admet que ha trobat una acollida molt positiva i calorosa a la diòcesi, al carrer, a les parròquies. Quant la imatge que Espanya té de la convivència i del procés sobiranista a Catalunya, l’arquebisbe diu: “La percepció que es té a fora està molt influïda pels mitjans de comunicació i pels polítics. Però la gent ho viu d’una altra manera. Hi ha una imatge una mica desdibuixada”.

2. L’arquebisbe, però, no diu que entre els mitjans que donen una imatge distorsionada de Catalunya figuren 13TV i la Cope, vinculats a la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). La mateixa web de la CEE dona àmplia cobertura a la programació d’aquestes cadenes televisiva i radiofònica i a les seves estrelles com Isabel Duran, Alfredo Urdaci, Carlos Herrera, Àngel Expósito. Tots ells personatges que de forma sistemàtica ataquen una opció democràtica, pacífica i legítima com el sobiranisme. El silenci d’Omella en aquest afer és injust i perjudica la comprensió i la convivència entre els pobles.

3. Preguntat sobre com el Vaticà viu el procés català, Omella contesta: “El Papa és mol respectuós amb els processos polítics. El seu lema és no interferir. El mateix puc dir de la secretaria d’Estat. Segueix tot el que passa però amb respecte. Jo adapto la mateixa actitud. Vull col·laborar en el que faci falla i si es possible evitar els enfrontaments”.

4. El fet que el Papa, la secretaria d’Estat vaticà i l’arquebisbe de Barcelona respectin el procés català és positiu. Ja és un desmarcar-se de l’unionisme militant del sector episcopal encapçalat pels cardenals Antonio Cañizares i Antonio Maria Rouco. Però un bisbe, també el de Barcelona, té el deure eclesial d’explicar la Doctrina Social de l’Església en aquests afers. I aquesta Doctrina propugna i defensa els drets i les llibertats de les persones i dels pobles, per damunt de qualsevol Constitució.

(Article publicat a www.tribunacatalana.cat)

Comparteix aquesta entrada