La merda de Gregorio Morán no embruta a Umberto Eco ni al cardenal Carlo M. Martini

445

L’espanyolista Gregorio Morán, columnista setmanal de “La Vanguardia”, escriu amb merda al tinter però no aconsegueix embrutar a Umberto Eco, ni al cardenal Carlo Maria Martini, ni a l’escriptor Jaume Cabré.

1. L’últim article de Morán, personatge d’un ego tan desmesurat com el de Cristiano Ronaldo, es titula “Tio Umberto nos dejó con la mierda” en versió espanyola i “Umberto ens va deixar amb la tifa” en versió catalana. Utilitza el terme “merda” dues vegades en el seu escrit, a part del títol.

2. Moran es refereix al catolicisme en la seva Sabatina Intempestiva. “Umberto Eco –escriu- va iniciar la seva vida cultural, social i política com a dirigent de les Joventuts d’Acció Catòlica. La seva tesi sobre ‘El problema estètic a Tomàs d’Aquino’ (1954) el fa trencar amb l’Església, com dirà ell mateix, i amb la fe catòlica”.

3. Gregorio Morán, però, no diu ni una paraula del fet que l’autor de la novel·la “El nom de la rosa’ (1980), convertida posteriorment en pel·lícula (1986) va participar l’any 1995 en un diàleg amb el cardenal Carlo Maria Martini, llavors arquebisbe de Milán, sobre l’ètica en el fi del mil·lenni. Fou un diàleg epistolar, trimestral, intel·ligent, respectuós, lliure, civilitzat, cordial i que es va publicar en el llibre titulat “En què creuen els que no cruen”.

4. El columnista Morán, a més, presoner de la seva obsessió contra el sobiranisme català fa sortir en escena a Jaume Cabré a qui qualifica com “oficinista patriòtic”. Deu ser l’únic cas en el món en que un “oficinista patriòtic” sigui l’autor d’una novel.la, “Jo confesso”, traduïda, de moment, a 13 idiomes: castellà, alemany, italià, neerlandès, polonès, francès, albanes, danès, noruec, angles, hongarès portuguès i turc.

5. Veritablement Gregorio Morán te ben merescut el Premi Galinsoga de Periodisme. Luís Martínez de Galinsoga va ser aquell director de “La Vanguardia” que un dia de 1960 va vomitar per la boca: “Todos los catalanes son una mierda”. L’actual direcció del diari dels Godó podria fer veure als seus columnistes, periodistes i becaris que potser no es oportú emprar la paraula “merda” en cap titular.

“Tota persona té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; això comporta el dret a no ésser inquietat per causa de les opinions” (Declaració Universal dels Drets Humans. Art 19)

“Descansa @orioldomingo que la bilis et farà mal” (Enric Juliana)

Comparteix aquesta entrada