CARTAAL BISBE JJ. Espanya no es Catalunya!, arquebisbe Omella

217

Hola, Juan José Omella, arquebisbe de Barcelona des del passat 26 de desembre. La Diada de sant Esteve és festa a Catalunya i a la majoria de nacions europees però no és festiu a Espanya. Conèixer la realitat de Barcelona, capital de Catalunya, i comprometre’s és imprescindible si vol realitzar be la seva missió eclesial .

1 .Vosté, arquebisbe Omella, sap que el catolicisme no és una religió abstracte i genèrica. El catolicisme significa que la fe cristiana és plural i que te la virtut d’encarnar-se en els diversos pobles del món amb les seves característiques socials, culturals i nacionals.

2. Hauria d’adonar-se aviat que Catalunya no és una regió com Aragó on va néixer, ni con la Rioja on ha exercit el seu ministeri. Espanya no és Catalunya. Calalunya es una nació com Espanya. El sobiranisme català considera que la relació entre ambdues nacions serà millor, més dialogant, més lliure i més solidària o fraternal si mutuament respecten les seves respectives sobiranies. Si no es coneix ni es comprèn tot això és impossible entendre i comprendre la història, la cultura, les raons, la sensibilitat i les legítimes aspiracions del poble català. I qui no participa d’aquest plantejament accepta, com a mínim, que la qüestió catalana està sobre la taula sense resoldre’s des de fa anys i segles.

3. Alguns exemples eclesials deixen ben clara aquests fets diferencials. La Fiesta Nacional de España i el dia de la Hispanidad coincideixen amb la festa de la Virgen del Pilar. Això no és viu a Catalunya perquè la patrona de Catalunya és la Verge de Montserrat. Els grans monestirs de Poblet i Montserrat, amb tot el seu bagatge històric i democràtic, no tenen res a veure amb el franquista i faraònic Valle de los Caídos. El contingut i l’estil dels textos de la Conferencia Episcopal Espanyola estan lluny del contingut i de l’estil dels documents de la Conferencia Episcopal Catalana (Tarraconense).

4. L’episcopat espanyol defensa que la unitat d’Espanya és un be moral que exclou altres opcions. L’episcopat català defensa que tota opció política, inclosa la sobiranista, es legítima, si es propugna de manera pacifica i democràtica.

5. Vostè, arquebisbe Juan José Omella, ha d’optar de manera transparent entre la postura episcopal espanyola o la postura episcopal catalana.

(Carta basada en el text publicat a www.tribunacatalana.cat.)

Comparteix aquesta entrada