Preguntes a Juan José Omella, nou arquebisbe de Barcelona

297

El bisbe Juan José Omella substituirà al cardenal Lluís Martínez Sistach com a nou arquebisbe de Barcelona el proper 26 de desembre. Val la pena plantejar-li unes preguntes.

-Vostè deixa la diòcesi de Calahorra-La Calzada-Logronyo amb una denuncia sobre les seves espatlles per mantenir simbologia franquista en la catedral logronyesa de la Redonda. ¿Retirarà aquesta simbologia abans de venir a Barcelona?

-Vostè deixa l’Aragó quan el litigi sobre les obres d’art depositades en el Museu Diocesà de Lleida es manté obert degut a la reclamació per part de la diòcesi d Barbastre. ¿Mantindrà la seva postura favorable a Barbastre i en contra de Lleida?

-¿Que li diu al seu amic, el sacerdot Lucio Angel Vallejo Balda, detingut al Vaticà per haver divulgat documents confidencials de caràcter econòmic?

-Les pressions realitzades pel Govern espanyol per influir en el seu nomenament, ¿Polititza aquest nomenament?

-¿Què pensa del fet que el seu nomenament és elogiat per sectors ultres que des de fa anys martiritzen sistemàticament a Martínez Sistach?

-Al fer-se públic el seu nomenament, Martinez Sistach va reconèixer que l’havia tractat però que no el coneixia gaire. ¿És lògic que es doni aquesta manca de coneixement entre el bisbe que se’n va i el bisbe que ha de substituir -lo?

-Vostè admet que no coneix gaire la realitat de Barcelona i de Catalunya . Aquest fet ¿no és una frívola temeritat tenint en compte l’actual situació política de Catalunya tan especial?

-¿Quins considera que són les principals característiques i els principals problemes de l’arxidiòcesi de Barcelona?

-¿Coneix bisbes i sacerdots barcelonins i catalans que són bons cristians, bons pastors, sants i que sintonitzen amb el Papa Francesc amb capacitat de ser bisbes?

-Ser sacerdot català ¿és un handicap polític per ser bisbe a Catalunya?

-¿Què opina sobre la situació política catalana a la llum de la fe cristiana i de la Doctrina Social de l’Església catòlica?

-L’episcopat català considera en els seus documents que Catalunya és una nació i que tota opció política, inclosa la sobiranista, és legítima si es propugna pacíficament. ¿Comparteix vostè la postura de l’episcopat català?

-¿Es conscient que la postura de l’episcopat català xoca amb la resolució de la Conferencia Episcopal Espanyola, votada també per vostè, que considera que la unitat d’Espanya és un valor moral a mantenir?

-¿Pensa convocar una jornada per pregar per la unitat d’Espanya com ha fet al cardenal Antonio Cañizares?

-Vostè prendrà possessió com arquebisbe el 26 de desembre. ¿No seria millor canviar la data per ser el 26-D molt inoportuna perquè la festivitat de Sant Esteve es celebra a Catalunya de manera molt familiar?

(Article publica a tribunacatalana.cat)

Comparteix aquesta entrada