Aznar sense demanar perdó a la humanitat ni a l’Església

803

1. José Maria Aznar va mentir per justificar la invasió de l’Iraq (2003). Encara avui, al cap de 12 anys, manté la posició del trio de les Açores (George W. Busch, Tony Blair, Aznar) en contra de la postura de les organitzacions humanitàries mundials i de les Esglésies. L’Església catòlica (Papa Joan Pau II, episcopats, bases eclesials) s’oposaren a aquella guerra per motius d’humanitat i de fe cristiana.

2. Un del trio, Blair, ha decidit ara demanar perdó per haver impulsat la guerra de l’Iraq, per les seves conseqüències i per l’enfortiment de l’Estat Islàmic. Aznar ¿Demanarà perdó algun dia a la humanitat i a l’Església? ¿Serà jutjat tenint en compte que Blair es acusat de ser criminal de guerra? 

3. Tot va lligat. Invasió de l’Irak, creixement del terrorisme de l’Estat Islàmic, onades migratòries pressionant sobre Europa. Ja s’ha deixat constància a l’avantguarda.cat del que Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat, va dir en una homilia dominical . “¿No és una vergonya l’èxode dels refugiats sirians, com ho va ser fa uns anys la guerra dels Balcans, el genocidi Kurd, els camps de concentració nazis, les matances de Ruanda o el gulag a la Unió Soviètica? (…) L’Església denuncia amb valentia l’estrepitós fracàs d’una política migratòria indecent, sostinguda pel discurs de la por, alhora que es fa algunes preguntes: ¿Qui va iniciar la guerra de Golf i la invasió de l’Iraq, amb la mentida de l’existència d’armes de destrucció massives, i que ara està provocant aquest drama en tants i tants homes, dones i infants? ¿Quins governs, de manera immoral, han venut les armes als que avui estan provocant les guerres i aquest èxode massiu a l’Orient Mitjà? ¿Quins Estats han espoliat i empobrit el Tercer Món, obligant els seus habitants a fugir de la fam?”.

4. Els hereus del franquisme, però, no acostumen a demanar perdó. Ni Aznar, ni Faes, ni la caverna mediàtica, ni Rajoy, ni Fernández Díaz, ni PP, ni Ciudadanos, ni Arrimadas, ni Rivera. No condemnen el franquisme. La Fundació Francisco Franco i similars són ¡constitucionals! No condemnen l’afusellament del president Lluís Companys, ni aprofiten el 75 aniversari del seu assassinat per fer-ho.

5. Aznar, si tingues una mica de decència i de dignitat, hauria de demanar perdó, hauria de respondre de la seva decisió bèl·lica, hauria d’explicar-se sobre les seves mentides. Mentre, fora bo que es retirés de la vida pública i que es mantingués en silenci.

Comparteix aquesta entrada