El Papa denuncia el genocidi en la conquesta d’Amèrica

675

          El sobiranisme espanyol celebra el 12 d’octubre com la festa de la Hispanidad. El sobiranisme català considera que el 12-O recorda el genocidi practicat pels espanyols a Amèrica. L’argentí Jorge Bergoglio, avui Papa Francesc, denuncia el genocidi dels colonitzadors.

          Francesc ho ha explicat en un discurs durant la seva recent visita a Bolívia. Va dir: “Vull ara i aquí parlar d’una qüestió important. Algú podria dir que quan el Papa parla del colonialisme s’oblida de certes accions de l’Església. Ho dic amb pesar. S’han comès molts i greus pecats contra els pobles originaris d’Amèrica en nom de Déu. Demano humilment perdó, no només per les ofenses de la pròpia Església sinó pels crims contra els pobles originaris durant la denominada conquesta d’Amèrica”.

          El Papa va afegir: “Amb aquesta petició de perdó també vull, per ser justos, que recordin a milers de sacerdots i bisbes que varen oposar-se fortament a la lògica de l’espasa amb la creu. Hi hagué pecat abundant i no vàrem demanar perdó. Per això ara demanem perdó. On hi hagué molt pecat, hi va haver sobreabundància de gràcia a través d’aquests homes que varen defensar la justícia dels pobles originaris”.

          Les paraules del Papa estan en línia amb el que ja deia quan era cardenal arquebisbe de Buenos Aires. Explica a “Sobre el cel i la terra”, llibre-entrevista amb el rabí Abraham Shorka: “Així com s’assenyalen els abusos dels espanyols –perquè evidentment varen venir a fer negoci a aquestes terres, a emportar-se l’or- també a l’època de la conquesta hi hagué homes de l’Església que es dedicaren predicar i ajudar, com fra Bartolomé de las Casas, defensor dels indis davant dels atropellaments dels conqueridors. Fou tant l’esforç de promoció que tingueren molts homes de l’Església que no volien entrar en tripijocs amb el poder civil espoliador”.

          (Article publicat a www.tribunacatalana.cat)

Comparteix aquesta entrada