Suport del cristià i ex president Jimmy Carter al procés sobiranista

759

1. Jimmy Carter, president dels Estats Units (1977-1981) i Premi Nobel de la Pau (2002), és una de les personalitats internacionals que expressa el seu suport al procés sobiranista català. Val la pena recordar-ho ara quan Carter dona a conèixer la seva lluita serena contra el càncer que envaeix el seu cos. Ell que és ferm demòcrata, home de pau, cristià per convicció.

2. Carter coneix i estima Catalunya. L’ha visitat diverses vegades en la darrera dècada. Va estar a Cardona l’any 2007 on va visitar el castell i veure la primera Carta signada al segle X pel comte Borrell II de Barcelona. Va tornar a Barcelona el 2010 per rebre el XXII Premi Internacional Catalunya de la Generalitat per la seva defensa de la pau, els drets humans i la millora de les condicions dels pobles desfavorits.

3. Per aquells dies del 2010, el Tribunal Constitucional havia dictat una de les seves sistemàtiques sentències contra les legítimes aspiracions de Catalunya. Carter, amb la llibertat d’un demòcrata d’ampla experiència política internacional, va comentar: “És importantíssim tenir paciència. El Tribunal Suprem d’Estats Units té sentències decebedores però hem de mirar al futur. M’adono que el Tribunal Constitucional té a Espanya una autoritat diferent a la que té el nostre Tribunal Suprem. Serà molt interessant veure i estudiar què passa a Catalunya. El poble català, el seu idioma i la seva cultura seran importants pels propers mil anys. De cap manera es pot canviar el caràcter, la cultura i l’idioma de cap poble del món”.

4. Carter va assegurar que el Centre Carter, “si calia”, estaria disposat a enviar informadors internacionals com a supervisors per a la transparència d’un referèndum sobiranista a Catalunya. Afegí: “Intentem garantir que les eleccions siguin segures, pacífiques, lliures i que els resultats siguin acceptats per tothom”.

5. Durant aquella darrera estada a Catalunya, Jimmy Carter va assistir com un fidel mes a la inauguració del temple de l’Església Unida (Evangèlica) de Terrassa. Les diverses denominacions del protestantisme català s’agrupen en el Consell Evangèlic de Catalunya. Els eixos de l’existència cristiana, segons el protestantisme, son la gràcia o amor de Déu, la fe en Déu, la Bíblia i Jesucrist. 

Comparteix aquesta entrada