La “Capella Sixtina catalana” a l’abast dels adolescents

694

          Catalunya té una Capella Sixtina. L’obra pictòrica de Josep Minguell (Tàrrega, 1959) a l’església renaixentista de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega (Urgell), elaborada durant una dècada, és la “Capella Sixtina catalana”. Així és anomenada degut al propòsit de resumir-hi tota la història de la salvació, a la bellesa i expressivitat de la pintura i a les dimensions de la superfície pintada, quatre voltes i dos murs. Josep Minguell és dels pocs artistes del país que manté la tècnica tradicional de la pintura al fresc. Una tècnica molt feixuga i costosa però amb un resultat espectacular, molt lluminós i pràcticament perenne.

          La “Capella Sixtina catalana” és a l’abast dels alumnes d’ESO gràcies al propòsit didàctic de l’editorial edebé. Aquesta editorial ofereix un material digital interactiu per treballar els relats bíblics en el seu nou projecte de Religió per a l’ESO. La reproducció de les pintures en fotografies de gran qualitat serveix de base del material digital que el pròxim curs es distribuirà amb els nous llibres de Religió. Comptant les edicions catalana i castellana, més de 40.000 adolescents coneixeran les pintures de Tàrrega. El material incorpora mig centenar de fotografies de les pintures i els textos bíblics corresponents (en pantalla i en àudio) amb la possibilitat d’ampliar els detalls pictòrics més significatius.

          L’edició del CD per als estudiants obre una nova via d’accés al ric patrimoni religiós contemporani català. Alumnes, professors i famílies podran contemplar unes esplèndides pintures, admirar-les, comprendre-les, treballar-les, relacionar-les amb el que estudien i viuen, fer-les seves. Des de la inauguració de les pintures murals, el nombre de visitants a l’església de Tàrrega no ha cessat d’augmentar fins el punt que les visites guiades han de ser concertades amb antelació al Museu Comarcal.

Comparteix aquesta entrada