El Papa ecològic contra els toros, “fiesta nacional” d’Espanya

334

1. La corrida de toros, “fiesta nacional” d’Espanya, xoca radicalment amb el plantejament humanista, ecològic i cristià del Papa Francesc. Així és encara que el rei Felipe VI i el seu pare siguin defensors entusiastes de la “fiesta” i que sectors espanyolistes propugnin que la corrida sigui declarada com “bé d’interès cultural”.

2. La “fiesta” és un espectable públic on els animals són torturats, vessen sang i moren sobre l’arena. Francesc dedica alguns dels 246 punts de la seva encíclica ecològica “Laudato si” (Lloat sigueu) al tracte respectuós que els homes han de tenir amb els animals. Escriu: “La Bíblia no dona lloc a un antropocentrisme despòtic que es desentén de les altres criatures (…) Som cridats a reconèixer que els altres éssers vius tenen un valor pròpi davant Déu (…) Seria equivocat pensar que els altres sers vius han de ser considerats com mers objectes sotmesos a l’arbitrària dominació humana”.

3. El Papa és molt clar quan condemna qualsevol maltracta als animals. Escriu: “La indiferència o la crueltat davant les altres creatures d’aquest món sempre acaben traslladant-se d’alguna manera al tracte que donem als altres sers humans. El cor és un de sol, i la mateixa misèria que porta a maltractar a un animal no tarda en manifestar-se amb les altres persones. Tot acarnissament amb qualsevol creatura és contrari a la dignitat humana” .

4. Francesc cita diverses vegades el Catecisme de l’Església Catòlica . Ho fa, per exemple, per recordar amb fermesa que el poder humà té límits i per insistir que “fer sofrir inútilment als animals i sacrificar-los sense necessitat és contrari a la dignitat humana”. El Papa sintonitza amb la gran tradició de l’Església i amb el gran referent que es Francesc d’Assis (1182-1226). D’ell són les paraules que dona nom a l’encíclica “Lloat sigueu senyor”. El sant d’Assis transmet a tothom els valors de la germanor. Parla del germà sol, la germana lluna, la germana aigua, el germà foc, la germana terra, el germà vent, la germana mort, el germà llop. També el germà toro.

5. A l’hora de decidir entre acompanyar al rei a una corrida espanyola o llegir i practicar la “Laudato si” no hi ha color sobre el que s’ha d’escollir.

Comparteix aquesta entrada